Ace Magazine
Image default
Zakelijk

De toegevoegde waarde van een burnout assessment tool voor jouw bedrijf

Steeds meer mensen kampen tegenwoordig met stress, angstklachten en burn-outverschijnselen. Jaarlijks ervaart zo’n 17% van de beroepsbevolking in Nederland symptomen en klachten die horen bij een burn-out. Dat betekent dat circa 1,3 miljoen mensen hiermee te maken krijgen en dat er een grote kans is dat dit ook de medewerkers van jouw organisatie kunnen zijn. Het is dan ook belangrijk om binnen het bedrijf aandacht te besteden aan mentaal welzijn, werkdrukverlichting en preventie van uitval door burn-out en stress. En daar kan een burnout assessment tool uitstekend bij helpen!

Oorzaken van een burn-out

De naam burn-out zegt het eigenlijk al: een persoon met een burn-out is fysiek en mentaal helemaal opgebrand. Hij of zij is overspannen, vermoeid, emotioneel instabiel, prikkelbaar, onrustig, vergeetachtig, lusteloos, angstig, depressief en kampt met diverse fysieke klachten. De symptomen kunnen verschillen van persoon tot persoon, maar ze komen nooit uit de lucht vallen.

Een burn-out is het meestal het resultaat van stress, angst en overvraging gedurende vele maanden. Vaak worden vroege symptomen genegeerd en ontwikkelen de klachten zich van kwaad tot erger. De oorzaken van een burn-out zijn zeer divers, maar in veel gevallen rapporteren mensen met een burn-out dat ze al lange tijd kampen met hoge werkdruk, veel stress en te weinig rust op de werkvloer.

Burn-out voorkomen op de werkvloer

Om de uitval door stress en burn-out te verminderen of te voorkomen binnen het bedrijf is het belangrijk om tijdig in te grijpen. Je zult als organisatie de pijnpunten moeten leren herkennen per afdeling en hier kordaat actie op kunnen ondernemen. Vroege signalering kan het welzijn van de medewerkers bevorderen én flink wat kosten en uitval voorkomen voor de organisatie.

Met een burnout assessment tool ontdek je eenvoudig en effectief waar de knelpunten in jouw organisatie zitten, hoe medewerkers hun werk en de werkdruk ervaren en wat het bedrijf kan verbeteren om het welzijn van de medewerkers te bevorderen.

Burnout assessment tool van TestGroup

TestGroup biedt The Bridge Burnout Indicator aan als professionele burn-out test voor organisaties. Deze tool is ontwikkeld door een team van professionals en wetenschappers en biedt een objectieve meting van het welzijn van de medewerkers en het werkgeluk.

The Bridge Burnout Indicator meet burn-out in vier dimensies. Er wordt specifiek getoetst op vermoeidheid, mentale afstand tot het werk, cognitieve overbelasting en emotionele overbelasting. Deze factoren spelen stuk voor stuk een belangrijke rol bij het mentale welzijn van werknemers en de kans op het ontwikkelen van een burn-out.

Naast de vier dimensies van burn-out wordt er met The Bridge Burnout Indicator ook gekeken naar de vier dimensies van werkgeluk. Betrokkenheid op het werk, proactieve vitaliteit, werktevredenheid en betrokkenheid bij de organisatie zijn allemaal goede indicatoren van werkgeluk en het gevoel van vervulling. Een tevreden werknemer die veel betrokkenheid voelt bij de organisatie en voldoening put uit het werk loopt een minder groot risico op een burn-out.

Door gebruik te maken van de burnout assessment tool van TestGroup test je snel en effectief op werkgeluk, vitaliteit en burn-out. De test kan eenvoudig online worden afgenomen en de resultaten ontvang je binnen 30 minuten in de vorm van een overzichtelijke rapportage. Zo kun je mogelijke risico’s tijdig signaleren en medewerkers de hulp en begeleiding bieden die ze nodig hebben voor er sprake is van uitval door stress of burn-out.