Ace Magazine
Image default
Auto's en Motoren

Chiptuning van uw auto in Nederland – wat zijn uw mogelijkheden?

Veel mensen realiseren zich niet hoe eenvoudig het kan zijn om de prestaties van uw auto te optimaliseren, omdat er zoveel mythes bestaan ​​over motortuning of chiptuning.

Chiptuning van uw auto in Nederland – wat zijn uw mogelijkheden?

Wat is het verschil tussen chips en remapping? Welke moet je kiezen? Zijn er veiligheidsproblemen om rekening mee te houden? Blijf dit artikel lezen om alles te weten te komen over chiptuning in Nederland!

Wat is chiptuning?

Chiptuning is een proces waarbij de motormanagementsoftware wordt gewijzigd om de prestaties van het voertuig te verbeteren. Het is anders dan het opnieuw toewijzen van de motor, waarbij parameters worden gewijzigd om het aantal pk’s, het koppel en het brandstofverbruik te maximaliseren.

Chiptuning gaat meer over het aanpassen van parameters die van invloed zijn op hoe een motor werkt, terwijl ook het aantal pk’s en het koppel wordt verhoogd. Het doel van chiptuning is om het brandstofverbruik te verbeteren, het vermogen te vergroten en de uitstoot te verminderen.

Wat doet een professionele chiptuner?

Een professionele chiptuner zorgt ervoor dat uw motor zo efficiënt mogelijk loopt door de brandstof- en ontstekingskaarten aan te passen. Het resultaat is een sneller en zuiniger voertuig, waarmee u geld bespaart op benzine.

Een chiptuner kan uw motor ook beschermen tegen toekomstige problemen, zoals misfires, door te controleren op defecte sensoren of bougies. Professionele chiptuning moet om de twee jaar worden uitgevoerd om optimale prestaties te behouden.

Welke invloed heeft dit op mijn brandstofverbruik en CO2-uitstoot?

Het chiptuningproces kan het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot verhogen. Dit komt omdat wanneer de motor van een auto wordt aangepast, deze meer energie verbruikt. Hoe meer vermogen een voertuig nodig heeft, hoe meer brandstof het verbruikt. Als de motor van een voertuig niet correct is afgesteld, kan deze bovendien te veel CO2 produceren voor de gegeven output.

De hoeveelheid kooldioxide (CO2) die wordt geproduceerd door een auto met een ongewijzigde motor varieert afhankelijk van zaken als rijstijl en snelheid, maar kan in het slechtste geval rond de 200 g/km zijn. Na chiptuning kan dat cijfer oplopen tot wel 1000 g/km of zelfs hoger, afhankelijk van hoe agressief het voertuig is afgesteld!

Kan ik dit zelf doen in plaats van iemand anders te betalen?

Dit staat ter discussie, want er zijn argumenten voor beide kanten van het argument. Veel mensen zullen zeggen dat je dit zelf moet kunnen doen en wat geld moet besparen, maar anderen zullen zeggen dat het het gewoon niet waard is.

De reden waarom je dit misschien niet zelf wilt doen, is omdat het installeren van een chip moeilijk kan zijn voor iemand die niet veel ervaring heeft met auto’s. Bovendien, als er iets misgaat met de installatie, moet je iemand anders betalen om het te repareren, wat uiteindelijk meer kan kosten dan het inhuren van een professional.

Chiptuning Nederland

Het eerste dat u moet overwegen, is het type chiptuner dat u wilt. Er zijn twee soorten chiptuners: Forced-tuners en Self-tuners. Een geforceerde tuner vereist dat een technicus naar uw huis of kantoor komt, hun apparatuur aansluit op uw auto en deze vervolgens voor u afstemt.

Dit kan een paar uur tot een dag duren, afhankelijk van het aantal parameters dat moet worden aangepast. Met een zelftuner kunt u dit allemaal vanuit uw voertuig doen, maar het stemt slechts één parameter tegelijk af. De meeste mensen kiezen voor self-tuning omdat het minder tijd kost en veel gemakkelijker is dan iemand anders bij het proces te betrekken.

Audi chiptuning

Een chiptuning is een prestatieverhogende modificatie voor een motor, die kan worden uitgevoerd zonder de standaard mechanische componenten te wijzigen. Audi chiptuning verwijst specifiek naar het aanpassen van het motormanagementsysteem van een voertuig om de prestaties te optimaliseren.

Er zijn veel redenen waarom iemand dit zou willen doen. Enkele hiervan zijn: meer vermogen, verbeterde brandstofefficiëntie en lagere emissies.