Ace Magazine
Image default
Industrie

3D-Printers: techniek van de toekomst of van nu?

Bij nieuwe technieken en technologieën is het voor de doorsnee persoon die niet thuis is in het vakgebied vaak lastig hoogte te krijgen van nieuwste ontwikkelingen. Mensen horen wel eens wat van vrienden en kennissen of in het nieuws, maar hoe ver de techniek is ontwikkeld en wat het voor ze betekent is vaak nog onbekend. Dat is natuurlijk niet meer dan begrijpelijk. Voor consumenten zijn veel technieken simpelweg een ver-van-hun-bed-show. Dit is momenteel ook het geval met 3D-printers. Af en toe wordt er wat over gepubliceerd voor het grote publiek, maar het blijft voor velen een mysterieuze ontwikkeling.

3D-printers in de industrie

Niets is echter minder waar voor de maakindustrie. Hier wordt namelijk al volop gebruikgemaakt van 3D-printers en de mogelijkheden nemen alsmaar toe. Veel bedrijven in de techindustrie kiezen er daarom voor om nu te investeren in 3D-printers. Met behulp van een 3D-printer kunnen zij efficiënter werken, doordat het gebruik ervan een stuk minder arbeidsintensief is dan eigen fabricatie. De ontwikkeling van 3D-printers gaat erg hard. Belangrijk in de maakindustrie is namelijk dat geprinte onderdelen niet onderdoen voor handmatig gefabriceerde onderdelen, zowel in materiaalkwaliteit als efficiëntie. Producenten als Ultimaker blijven daarom continu innoveren. Dat moet ook wel, aangezien de vraag naar 3D-printers en hun nieuwe toepassingen hard blijft groeien.

Waar worden 3D-printers voor gebruikt?

Een professionele 3D printer wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. De voornaamste toepassing in de maakindustrie is het printen van mallen, bevestigingsmateriaal en kleine machineonderdelen. Ook worden 3D-printers gebruikt voor het maken van schaalmodellen. Hierdoor kunnen producten eerst worden getest zonder dat er een lang en intensief productieproces aan voorafgaat. Dit is voordelig voor zowel producent als klant. Producenten hebben zo een tastbaar product om te laten zien aan hun klanten.

Wat betekent het voor consumenten?

Er zijn al verschillende 3D-printers voor consumenten verkrijgbaar. Het is echter geen product wat een gemiddeld huishouden zomaar in huis heeft staan. Toch is het zeker niet uit te sluiten dat een 3D-printer in de toekomst ook in het dagelijks leven wordt gebruikt. Zoals zo vaak met nieuwe technologie is het nu nog te vroeg om hier een echte uitspraak over te doen. Vooralsnog blijft het voor consumenten waarschijnlijk bij het gebruik van producten waar ergens in het productieproces een professionele 3D-printer is gebruikt.

https://www.cards3dprinting.com/