Ace Magazine
Image default
Zakelijk

Een NEN 2580 meetrapport: wat is het en waarom is het belangrijk?

Het is al geruime tijd gekte op de woningmarkt en de huur- en huizenprijzen blijven alsmaar stijgen. Het is een lastige situatie voor veel mensen die op zoek zijn naar een nieuwe koop- of huurwoning. Het zijn echter niet alleen de huizenprijzen die stijgen. Ook de prijzen van kantoren, bedrijfsruimtes en zelfs die van winkelpanden vertonen een stijging ten opzichte van de afgelopen jaren. Hierdoor worden veel huurprijzen herzien. Hoog tijd voor pandeigenaren om een nieuw NEN meetrapport op te laten stellen! Wat een NEN meting inhoudt en waarom het belangrijk is leggen we haarfijn uit in dit artikel.

Wat is een NEN 2580 rapport?

Bij een NEN meting wordt uw bedrijfspand, kantoorruimte of winkel helemaal ingemeten. Een NEN 2580 rapport wordt zo genoemd omdat de richtlijnen van metingen zijn bepaald door de Nederlandse Normcommisie. Een NEN rapport toont de bruto, netto en verhuurbare oppervlakte van een pand aan. Op basis hiervan kan de waarde van een pand worden bepaald. Zo ontstaan er geen meningsverschillen over wat een eerlijke huurprijs is voor deze oppervlakte. Dit wordt bepaald in verhouding met vergelijkbare panden in de omgeving. Rapporten worden overzichtelijk per verdieping opgemaakt zodat voor iedere woonlaag gelijk het aantal vierkante en kubieke meters duidelijk is.

Wie maakt het rapport?

Ondanks de duidelijke richtlijnen voor de meting van een pand, is niet iedereen bevoegd om een geldig NEN 2580 rapport op te leveren. Hiervoor worden professionele adviseurs ingeschakeld. Dit is altijd een onafhankelijke partij. Op deze manier worden ongelijkheden of mismetingen voorkomen en ontstaat er een betrouwbaar rapport voor zowel de huurder als verhuurder van het pand. 

Waarom zijn NEN metingen belangrijk?

Zoals al eerder is benoemd kan een huurder of verhuurder van een pand zich bij onenigheid over bijvoorbeeld de huurprijzen beroepen op het NEN meetrapport. Aangezien hier alles volgens de Nederlandse norm in is vastgelegd, is dit rapport leidend. Ook wanneer meerdere huurders gebruikmaken van het pand komt zo’n rapport goed van pas. Het is met een NEN rapport namelijk eenvoudig vast te stellen hoe gemeenschappelijke ruimtes en servicekosten kunnen worden verdeeld onder de verschillende huurders. Wordt het pand verkocht? Dan wordt de waarde van het pand mede bepaald door de oppervlakte zoals vermeld in het NEN 2580 meetrapport.

Weet u niet zeker of u in het bezit bent van een NEN rapport van uw pand of heeft u recentelijk verbouwingen of reconstructies uitgevoerd? Dan doet u er goed aan nu een NEN meetrapport aan te vragen. Vanaf 2021 wordt het bezit van een rapport tevens door de overheid verplicht.

https://nenrapport.nl/