Ace Magazine
Image default
Auto

Jongeren de dupe van de autoverzekeringen

Het leven van millennials gaat ook nooit over rozen. Deze keer zijn ze de dupe, omdat ze flink meer voor hun verzekering dan hun oudere bestuurders. Maar de onderlinge verschillen per type auto zijn ook groot. Zo betaal je voor een Volkswagen Polo, Golf, BMW 3-serie of Audi A3 tot wel € 350 méér dan voor een gemiddelde autoverzekering. In 2017 betaalde de jongeren nog gemiddeld 898 euro, 1.253 als je een Audi A3 bezat.

Twee wilde jaren

Voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar is met gemiddeld 437 euro toegenomen tot 1266 euro per jaar, meldt vergelijkingswebsite Independer op basis van eigen onderzoek. Oudere automobilisten lijken veel minder te betalen, met uitzondering van de 65+’ers. Jongeren hebben al relatief weinig te besteden, dan is het nog maar de vraag hoelang ze deze woekerprijzen kunnen volhouden. Het verschil tussen de premies voor jonge en oude WA-verzekerden is tegenwoordig drie keer zo groot als in 2016.

Oververhitte markt

De markt voor autoverzekeringen zit aardig vol. Al geruime tijd maken de verzekeraars aardig wat centjes verlies. Vroeger kon dit nog gecompenseerd worden met andere verzekeringsproducten of andere beleggingen, echter gaat dat vandaag de dag niet meer, of je moet ergens nog een lekker zakje bitcoins bezitten. Het aantal schadeclaims blijft toenemen en wordt het ook niet goedkoper om de auto´s te repareren, gezien het feit dat die stalen blikken steeds meer over geavanceerdere snufjes bevatten. Verzekeraars accepteren verlies om marktaandeel te winnen of om nieuwe klanten andere producten te verkopen, maar de vraag is hoelang dit nog op lange termijn vol te houden is.

Alternatieven op de woekerprijzen

Je zou al veel kunnen oplossen door de premies te laten stijgen, waar de verzekeraars sinds kort gehoor aan geef. Een structurele oplossing kan zijn, is dat jongeren minder veranderen in brokkenpiloten. Het goede soort rijgedrag moet je stimuleren met beloningen, zoals sneller schadevrije jaren opbouwen. Hierdoor ziet iemand daadwerkelijk resultaten in het tonen van goed rijgedrag. We kunnen ook totaal de andere kant op gaan en beginnen met het hanteren van strengere polisvoorwaarden. We kunnen op dat gebied van andere landen leren. In Engeland heb je bijvoorbeeld hele strenge verzekeringen met polisvoorwaarden die in het weekend en in de avond geen dekking bieden.