Ace Magazine
Image default
Auto

Tips voor het bijmaken van autosleutels

Tips voor het bijmaken van autosleutels

Ben je jouw autosleutel kwijt, dan zit er eigenlijk maar één ding op: Autosleutels laten bijmaken. Natuurlijk kan je ook gewoon gaan lopen of een andere auto kopen maar het laten bijmaken van autosleutels is een stuk goedkoper. Hieronder een aantal tips om een miskoop te voorkomen.

Terug naar de basis: hoe zit een autosleutel in elkaar

Het uitstekende metalen deel van de sleutel is het deel dat iedereen kent. Binnenin zit bij de meeste autosleutels de elektronica en de startonderbreker. Die communiceren met de auto en voorziet de afstandsbediening van stroom. Bij oudere auto’s zit er geen elektronica in de autosleutel. Dus heb je net een klassieker gekocht, vergeet dan niet je auto handmatig op slot te draaien. 

Gedeeltelijk vervangen soms een optie

Soms is je autosleutel niet helemaal kapot, het is dan niet nodig om de volledige sleutel te vervangen. Als bijvoorbeeld alleen de behuizing kapot is scheelt dat een hoop geld. Je hoeft de elektronica en startonderbreker dan namelijk niet te vervangen. Laat je dus altijd goed adviseren bij een betrouwbare sleutelspecialist. 

Raak je sleutels gewoon niet kwijt

Dit is misschien wel de allerbeste tip die we kunnen geven: Raak je autosleutels gewoon niet kwijt, dan hoef je nooit een nieuwe te kopen. Ben je toch je autosleutels verloren, dan kan je gewoon de autosleutel bijmaken

Leg je sleutels altijd op dezelfde plek. Door je sleutels altijd op dezelfde plek neer te leggen ben je ze nooit kwijt. Het vergt enige discipline maar na een tijdje zal je je afvragen hoe je ooit anders hebt kunnen leven. Bonuspunten als je ook meteen je huissleutels op dezelfde plek neerlegt. 

Aanvullend kan je een slimme sleutelhanger gebruiken. Deze kan je via een app geluid laten maken of op Google maps laten zien. Zo weet je altijd waar je sleutels ongeveer zijn. 

Kan je verloren autosleutels verhalen op de verzekering?

Meestal kan je de kosten voor het bijmaken van een autosleutel alleen op de verzekering verhalen als de sleutels gestolen zijn én je aangifte hebt gedaan bij de politie. Let wel op een eventuele premieverhoging bij het claimen. Meestal is het een stuk goedkoper om de verloren autosleutel op eigen kosten te laten bijmaken. 

Tot slot: Autosleutels kwijt maar geen geld?

Schijnbaar kan je sommige auto’s zonder sleutels starten door door de sleutelcilinder te boren, daarna de slotpennen kapot te maken en een schroevendraaier in de cilinder te starten. Deze methode hebben we zelf niet getest, dus gebruik op eigen risico!

Gerelateerde artikelen

APK-keuring: Meest problematische auto-onderdelen volgens Nederlandse garages

Vijf tips die de levensduur van uw banden verlengen

Alle voordelen van een bestelwagen leasen