Ace Magazine
Image default
Vervoer en transport

Olie 2takt voor je scooter of brommer

Stel je hebt een scooter met een 2takt motorblok, maar je hebt per ongeluk de verkeerde olie in de winkel gekocht; 4takt olie. 2takt olie verschilt van de 4takt versie, wat kan er gebeuren als je toch deze olie gebruikt? Het korte antwoord is “niet doen”, maar hier geven we een iets meer uitgebreide toelichting van 4takt olie in een 2takt scooter.

 

Olie 2takt is voor verbranding

Olie voor een 4takt motor is voor smering, een goed functionerend 4takt motorblok zal weinig olie verbruiken. Bij olie voor 2takt wordt de olie vermengd met de brandstof. Je kunt in principe elk soort olie in de scooter gooien, maar dat betekent niet dat jouw scooter nog zal starten. Sterker nog; je kunt je hele motorblok onherstelbaar beschadigen. 4takt olie in 2takt motor? Niet doen dus…

 

Oeps! 4takt olie in 2takt scooter

Het is al te laat, die olie 2takt is vermengd met 4takt. Het grote verschil tussen 2takt olie en 4takt olie is de viscositeit ofwel hoe vloeibaar de olie is. Bij 4takt olie is de vloeistof dikker, en als deze in de olie 2takt terecht komt zal de motor gaan roken omdat de 4takt olie met hoge viscositeit niet genoeg kan verbranden. Oude 4takt olie die reeds gebruikt is zal dunner zijn, deze opnieuw gebruiken als olie 2takt zal iets beter werken maar is nog steeds sterk af te raden.

 

Oplossing: olie 2takt vervangen

Wanneer je onverhoopt toch 4takt olie in jouw 2takt reservoir hebt gedaan moet je zo snel mogelijk deze olie vervangen door de juiste 2takt olie. Als je geluk hebt zal de motor geen schade ondervinden, wanneer je merkt dat de motor niet goed loopt of dat er een grote rookontwikkeling ontstaat moet je direct een vakman inschakelen. Als je in de eerste plaats 4takt olie in een 2takt scooter hebt gedaan is een vakman inschakelen waarschijnlijk sowieso de beste keuze!

http://www.e46.nl/verkeer/scooter-olie-kopen-online/