Ace Magazine
Image default
Sport

Tips om veilig te steppen

Heb je besloten om je leven wat meer enthousiasme te geven? Heb je daarom een step gekocht of ga wil je binnenkort een step kopen? Steppen is een geweldige vorm van ontspanning en recreatie. Toch zijn er als beginnende stepper een aantal zaken waarop je moet letten om op deze manier het uiterste uit jouw step-ervaring te halen. Om je een handje te helpen volgen hieronder een aantal tips waarvan jij gebruik kunt maken:

Zorg voor een ontspannen houding

Een goede stepper zal je vertellen dat het hebben van de juiste houding voor wonderen zorgt, daarom is het van belang dat je een ontspannen houding hebt. Houd in gedachten dat je polsen en rug ook ontspannen moeten zijn. Ga dus niet stijf op de step staan en knijp de handgrepen niet, zodat je geen pijn in de polsen krijgt.

Het hebben van de juiste techniek

Op te beginnen zet je een voet op de treeplank, de andere voet staat dan naast de step. Nu zak je een beetje door de knie van de been welke op de plank staat. De andere been wordt gebruikt om mee af te zetten (net als bij een skateboard). Gebruik de been waarmee je afzet om herhaaldelijk mee af te zetten. Zo zet je weer af en maak je meer vaart en blijf je evenwicht houden. Onthoud dat je niet stokstijf moet staan, maar ontspannen boven het stuur moet hangen. Hoe ontspannender jij bent, hoe minder energie je verliest bij het steppen.

Remmen

Het is belangrijk dat je ook weet hoe je moet remmen. Spring niet van de treeplank, alvorens je helemaal stil komt te staan. Het kan namelijk zorgen voor ernstige ongelukken als je nog in een vaart bent en van de step afspringt.

Hoogte en dalen

Bij het beklimmen van steile gebieden of het afdalen is het van belang te weten hoe je dit doet. Bij het beklimmen van steile gebieden gebruik je een korte zwaai en een hoge ritme. Ook zet je niet te ver af naar achter. Je rug blijft in een rechte houding. Voorkom het hangen achter het stuur. Zet met een goede tempo korte af in korte stappen. Het hard afzetten heeft bij het beklimmen geen zin.

Bij het afdalen

Bij het afdalen houdt je jouw lichaam gestrekt met de neus boven het voorwiel. De armen blijven dicht naast elkaar staan en een been blijft gestrekt achter jou staan. Houdt de omgeving in de gaten, daar je op deze manier heel snel zal afdalen.

Het steppen over verkeersdrempels

Verkeersdrempels en losse stenen (verhoging gingen) op de weg zijn zaken waarop gelet moet worden. Om te voorkomen dat jouw step aan de onderkant tegen de weg aankomt is het belangrijk om de step een beetje om te tillen wanneer je over een drempel gaat. Zo kun je veilig de verkeersdrempel over zonder de step te beschadigen. Belangrijk is om te weten dat je na verloop van tijd je eigen stijl van steppen kan toepassen. Steppen is net zoals het rijden van een auto, niet iedereen heeft dezelfde rijstijl. Zo heb je de overschuif techniek, de doorloop techniek en de overspring techniek die je zelf kunt toepassen. Het steppen vergt een ontspannen houding, enthousiasme en natuurlijk ook een oog voor veiligheid.

Indien je meer informatie wilt over de verschillende steps die op de markt verkrijgbaar zijn om te gaan steppen, bezoek dan deze website.

https://www.stepsonline.nl/