Ace Magazine
Image default
Adverteren

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische auto?

Het aanbod van elektrische auto’s wordt steeds groter. Alle automerken voorzien een grote stijging in de keuze van een elektrische auto. Daarbij geven bestuurders die op dit moment elektrisch rijden aan nooit meer terug willen naar een auto op brandstof. Elektrisch rijden is here to stay. In deze blog bespreken waar je op moet letten bij de keuze van een elektrische auto.

Actieradius van de auto

Één van de belangrijkste dingen is uiteraard de actieradius van een EV. Een grote actieradius is uiteraard altijd fijn, maar voor woon-werk verkeer zal een lichtere EV vaak ook al voldoen. De keuze hierin hangt dus erg van jouw rijgedrag. Feit is dat een gemiddeld autoritje in Nederland 19 kilometer is, waar het gemiddelde per dag op 37km uitkomt.

De nieuwste elektrische auto’s hebben een actieradius van ongeveer 300-400 kilometer. Hoewel de actieradius voor veel bestuurders de reden is om niet elektrisch te rijden, blijkt deze ‘angst’ in veel gevallen onterecht te zijn.

Opladen van de auto

De snelheid waarmee een elektrische auto kan worden geladen is afhankelijk van twee factoren:

–          Laadcapaciteit auto

–          Laadcapaciteit laadkabel/laadstation

Bij de aanschaf van een elektrische auto vergeten veel mensen onderzoek te doen naar toch wel één van de belangrijkste eigenschappen van een EV: het opladen. Naast laden langs de snelweg, is de goedkoopste (en vaak makkelijkste) manier om te laden thuis of op je werk.

De laadtijden die worden gecommuniceerd in het ‘verkooppraatje’ betreffen meestal de snel laadtijden langs de snelweg. Langs de snelwegen kun je via gelijkstroom supersnel laden. Thuis en op het werk hebben we te maken met wisselstroom.

Het is van belang om te kijken op welke capaciteit, en de daarbij behorende laadtijd, de auto op wisselstroom kan worden geladen. Vooral bij een volledig elektrische auto is het handig dat de auto minimaal op 3x16A (11kW) kan laden. Maar hou vooral de laadtijden in de gaten. Dergelijke informatie kun je opzoeken in de EV-Database.

Niet alleen de auto kan een beperkende factor zijn in de snelheid waarmee wordt geladen. Ook dient er rekening te worden gehouden met de capaciteit van de stroomaansluiting. Deze kun je eventueel laten verzwaren door de stroomleverancier. Tot slot heb je een laadstation en laadkabel nodig die op desbetreffend vermogen kunnen laden.  Advies is om altijd een laadkabel auto te kiezen die het minimaal het maximale laadvermogen van de auto kan.

Keuze elektrische auto checklist

Hieronder een korte checklist die handig is om te gebruiken bij de keuze van een Elektrische auto:

–          Prijs, lease en bijtelling

–          Aandrijving en prestaties

–          Accu en opladen

–          Energieverbruik / ((evt. CO2 uitstoot)

https://www.4ev.nl