Ace Magazine
Image default
Sport

De juiste maat van een voetbal

Hoe bepaal je de juiste maat van een voetbal

Iedereen die wel eens een voetbal voor een kind gekocht heeft, kent het probleem. Er zijn zoveel soorten en maten, maar wat is nu de meest geschikte voetbal voor je buurjongetje van 9 jaar of je nichtje van 13? Het is belangrijk dat je een kind dat in de groei is de juiste voetbal geeft. Een te zware bal kan namelijk te belastend zijn voor de spieren en gewrichten van een kind. De KNVB heeft om deze reden een schema gemaakt van welke maat en gewicht voetbal het beste is per klasse.

Overzicht maten en gewichten KNVB

Voor de juniorenklasse A en B en de meisjesjunioren van 16 tot 19 jaar is dat balnummer 5 (met een omtrek van ongeveer 70 centimeter) en een maximaal gewicht van 450 gram. Voor de klasse C en D en de meisjes van 13 tot 16 jaar is de beste bal nummer 5 met een maximaal gewicht van 370 gram en voor de E en F-pupillen wordt ook balnummer 5 aanbevolen maar met een gewicht van maximaal 320 gram.

Een lichtere bal vergroot het spelplezier

Voor voetbalverenigingen is het verplicht om de voorgeschreven maat en gewicht per leeftijdscategorie ook echt te gebruiken. Maar ook voor privégebruik is het aan te raden om deze richtlijnen aan te houden. Dit komt het spelplezier zeker ten goede. Bovendien leren kinderen veel sneller en beter voetballen met een bal die qua afmetingen en gewicht bij ze past. Het spel komt sneller op gang met een lichte bal. Kinderen kunnen er harder en verder mee schieten en het is gemakkelijker om effect aan de bal te geven of de bal te controleren. Kijk eens op deze site naar het diverse aanbod aan voetballen en wie weet wordt je zoontje met de juist bal wel de nieuwe Messi.