Ace Magazine
Image default
Media

Kadastrale kaarten vroeger en nu

Kadastrale kaarten, zijn kaarten die de grenzen aangeven van het eigendom van de eigenaar. Deze kaarten worden gebruikt voor de registratie van land, eigendomsrecht en de taxatie van bepaalde doelen. Deze kaarten zijn handig voor de overheid, vastgoedontwikkelaars. Je hebt ook een kadastrale kaart met maten. Op deze kaarten zijn de maten en verhoudingen van bepaalde ruimtes of grenzen ook weergegeven. Zo kan je nog preciezer berekenen en heb je een helder en duidelijk overzicht. Oorspronkelijk komen de kadastrale kaarten uit Nederland. In de 17e eeuw werden ze uitgevonden en voor het eerst gebruikt. Dit was toen een handige tool voor de overheid bij het innen van belastingen.  

 

De verspreiding van kadastrale kaarten 

Deze uitvinding van de Nederlanders werd dus gebruikt om land van landeigenaren in kaart te brengen. Aan de hand hiervan konden ze bepalen hoeveel belasting de landeigenaren het rijk schuldig waren. De andere landen rondom Nederland begonnen deze kaarten ook te gebruiken. Na een tijdje waren er steeds meer Europese landen die gebruikt maakten van kadastrale kaarten. Uiteindelijk heeft deze Nederlandse uitvinding zich over de hele wereld verspreid. Ze worden dus haast in elk land gebruikt voor de registratie van land en voor het in kaart brengen van eigendomsrechten. Het wordt in de hele wereld gebruikt omdat het gewoon erg overzichtelijk is.  

 

Modern gebruik van de kaarten 

Maatvoering houdt in dat relevante maten van een bepaalde ruimte of een bepaald object berekend en bepaald worden. Voor de maatvoering perceel kan je dus ook goed gebruik maken van kadastrale kaarten. Dit is dus niet voor de overheid, maar voor een individu een handige manier om kadastrale kaarten te gebruiken. Dit kan je bijvoorbeeld als je aannemer bent goed gebruiken. Ook als je interieurdesigner bent wil je weten hoe groot een bepaald perceel of een pand is. Zo zie je dat voor verschillende beroepsgroepen de kadastrale kaarten een enorm handige uitvinden zijn.  

 

Overal toegang en makkelijker aanpassen 

Waar vroeger de kadastrale allemaal met de hand werden gemaakt en in een fysiek archief werden opgeslagen, verschuift de productie en opslag van kadastrale kaarten steeds meer naar de online wereld. Tegenwoordig zie je dus veel digitale kadastrale kaarten. Dit zorgt ervoor dat mensen gemakkelijker toegang hebben tot de informatie en makkelijker andere data kunnen toepassen op deze kaarten. Een ander voordeel aan digitale kadastrale kaarten is dat ze makkelijker geupdate kunnen worden en meerdere mensen er gemakkelijker bij kunnen. Dit draagt dus bij aan een meer efficiënt systeem, meer nauwkeurigheid en makkelijkere registratie. De verschuiving van analoog naar digitale kadastrale kaarten is dus geen slechte verschuiving.  

https://kadastralekaart.com/producten/kadastrale-kaart-met-maatvoering