Welk formaat kweektent past het beste bij jou?

Welk formaat kweektent past het beste bij jou?

  • april 6, 2021
  • 0 comments

Een kweektent is een constructie waarin u uw gewassen kunt kweken. Hierdoor heeft het dezelfde functie als een kweekkas. In tegenstelling tot kweekkassen zijn kweektenten gemakkelijker in gebruik. Ze zijn (vaak) kleiner en lichter, waardoor kweektenten relatief gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn ze goedkoper dan kweekkassen. Dit zorgt er, in combinatie met het gebruiksgemak, voor dat veel mensen er voor kiezen om een kweektent aan te schaffen.

Waar te beginnen

Het vinden van de beste kweektent kan een hele zoektocht zijn. Om toch relatief gemakkelijk een keuze te kunnen maken, kunt u uzelf de volgende vragen stellen. Wat is uw budget? Waar komt de kweektent te staan? Welke gewassen wilt u gaan verbouwen? Wanneer u een antwoord hebt op tenminste één van de bovenstaande vragen, zult u erachter komen dat de afmetingen van de kweektent een belangrijke rol spelen in de uiteindelijke keuze. Daarom zal hieronder in het kort beschreven worden wat de verschillende afmetingen inhouden en wat u met de verschillende formaten kweektenten kunt doen.

Kleine kweektenten

Kleine kweektenten zijn ideaal wanneer u slechts beperkte ruimte tot uw beschikking heeft of een kweektent gemakkelijk en snel wilt kunnen verplaatsen. Daarnaast ligt de prijs van kleine kweektent doorgaans lager dan de prijs van grotere kweektenten. Deze prijs maakt dergelijke kweektenten, in combinatie met de afmetingen en het gemak, zeer geschikt voor hobbyisten.

Kweektenten die binnen deze categorie vallen hebben afmetingen van maximaal 80 bij 80 centimeter en komen in verschillende vormen voor. Wanneer u gewassen wilt kweken in een kleine kweektent, zult u rekening moeten houden met de minimum plantafstand tussen de gewassen en de afmetingen van de gewassen zelf (hierbij rekening houdend met het feit dat planten groeien wanneer u ze kweekt). Enkele gewassen die u gemakkelijk kunt verbouwen in een kleine kweektent zijn: slasoorten (waaronder veldsla, eikenbladsla, rucola), kruiden (zoals peterselie, basilicum, tijm) en verscheidene (kleine) knol- en wortelgewassen, zoals radijsjes, uien en knoflook.

Middelgrote kweektenten

Een middelgrote kweektent is de oplossing voor iedereen die graag gewassen van verschillende formaten en aantallen wil verbouwen, maar niet aan een grote kweektent vast wil zitten. Middelgrote kweektenten zijn in verschillende afmetingen en vormen verkrijgbaar, waardoor middelgrote kweektenten bijna overal passen. Bovendien biedt een middelgrote kweektent u meer ruimte om in de kweektent te werken dan een in kleine kweektent, wat het werkgemak vergroot.

Middelgrote kweektenten zijn maximaal 150 centimeter breed en 150 centimeter hoog, bijna het dubbele van een kleine kweektent. Dit biedt meer ruimte om gewassen te planten, waardoor u ook meer verschillende soorten gewassen kunt verbouwen. Hierbij moet u vooral denken aan planten die groot kunnen worden, zoals verschillende boonsoorten, of gewassen die juist een groot deel van het grondoppervlak innemen. Naast de slasoorten, kruiden en kleinere knol- en wortelgewassen die in een kleine kweektent goed gedijen, kunt u ook blad- en steelgewassen (zoals andijvie en kropsla), grotere knol- en wortelgewassen (zoals pastinaak) en vruchtgewassen (waaronder komkommer, aubergine en courgette) verbouwen in een middelgrote kweektent.

Grote kweektenten

Wanneer u graag grote hoeveelheden en veel verschillende gewassen verbouwd, is het aanschaffen van een grote kweektent wellicht de beste optie. Grote kweektenten bieden ruim voldoende ruimte om de gewassen die u wilt kweken te verbouwen. Daarnaast zijn grote kweektenten dermate groot dat u eenvoudig en comfortabel in uw kweektent kunt werken. De afmetingen van grote kweektenten brengen echter ook nadelen met zich mee: door de afmetingen neemt een grote kweektent veel ruimte in op uw terras of in uw tuin, wat wellicht uw (uit)zicht kan belemmeren.

Grote kweektenten zijn verkrijgbaar in afmetingen tot maximaal 300 centimeter hoog en 300 centimeter breed. Dit maakt grote kweektenten een aanzienlijk stuk groter dan middelgrote en/of kleine kweektenten, waardoor u vrijwel alle gewassen kunt verbouwen in een grote kweektenten. Zo kunt u gemakkelijk stokboonsoorten in een grote kweektent verbouwen, evenals grotere vruchtgewassen, zoals blauwe bessen, bramen en frambozen.

https://www.ecogardenshop.com/nl/kweken/kweektenten/