Ace Magazine
Image default
Gezondheid

Sanitaire hulpmiddelen nodig?

Voor bijna iedereen komt de tijd dat je niet meer zo mobiel bent en op zoek moet naar hulpmiddelen die je kunnen helpen bij de alledaagse zaken als douchen of in bad gaan. Gelukkig zijn er vele sanitaire hulpmiddelen die het er allemaal een stuk makkelijker op kunnen maken. We bespreken er hieronder een aantal:

Reden voor een mindere mobiliteit kunnen divers zijn. Heb je bijvoorbeeld een ongeluk gehad of is ouderdom de oorzaak van de afname in mobiliteit? Wat het ook is, je leven zal er sowieso minder plezierig door zijn en je bent wellicht regelmatig aangewezen op de hulp van anderen.

Gelukkig kun je verschillende dingen doen om de overlast wat te verminderen. Bijvoorbeeld als het moeilijker is om onder de douche of in bad gaan zijn er vele hulpmiddelen die het ongemak flink kunnen verlichten. Denk bijvoorbeeld aan aangepast sanitair in de vorm van douchebrancards, instapbaden, baden met deur, hoog-laag baden, douchestretchers of aankleedtafels.

Hoog-laag baden

Hoog-laag baden zijn er in vele soorten, afmetingen en prijsklassen, maar doordat ze in hoogte verstelbaar zijn, bieden ze allemaal een eenvoudiger manier om in te stappen. Dit in tegenstelling tot een gewoon bad dat vaak lastig is met z’n hoge instap. En het kan nog beter, want je kunt bij hoog/laag baden zelfs kiezen voor een ingebouwde stoellift of een opklapbare douchestretcher. Erg handig en veilig als je minder mobiel bent!

Inloopbaden

Misschien wel de ultieme oplossing voor comfortabel en veilig baden zijn de instapbaden (zitbad) en inloopbaden. Deze beschikken bijna allemaal over een deur waardoor ook de minder mobiele gebruiker probleemloos het bad kan betreden. In het bad zelf is meestal een zit- en/of een lig-gedeelte en je kunt ze, zelfs vanuit een rolstoel, makkelijk betreden zonder dat je eerst hoeft te gaan staan.

Douchebrancards

Ook de douchebrancard is er in diverse afmetingen en prijzen waarbij de verstelbare douchebrancards, naar keuze hydraulisch of elektrisch, het meeste gemak biedt. Maar brancards met een vaste hoogte zijn ook mogelijk. Dit soort hulpmiddelen zijn beschikbaar in maten van 150 cm tot 235 centimeter en uiteraard diverse breedte maten. De maximale gewicht capaciteit kan zelfs oplopen tot wel 250 kg! Allemaal erg praktisch, omdat je kunt blijven liggen tijdens het douchen als staan lastig is. En wel zo veilig ook natuurlijk. Een badwagen, een douchebrancard met een klein opstaande rand, kan zelfs worden gevuld met een laagje water voor nog eenvoudiger wassen.

Al sinds 2007 kun je voor aangepast zorg sanitair in heel Nederland terecht bij Sani-Assist. Je vindt er een zeer ruim assortiment aan onder andere hoog-laag baden en douchebrancards, maar ook kantelbaden, mobiele badliften en aankleedtafels.