Ace Magazine
Image default
Gezondheid

Alles over de incubatietijd van een SOA

De incubatietijd van een SOA

Iedere SOA heeft een incubatieperiode. De incubatietijd van een SOA is een periode waarin de SOA zich in het menselijke lichaam bevindt. Na deze periode is de SOA te detecteren door SOA testen. Voordat deze periode over is, is de SOA niet te zien door testen waardoor de persoon niet kan weten of hij of zij een SOA heeft en zo ja, welke deze is. De incubatietijd is eigenlijk dus de tijd die moet verstrijken voordat het mogelijk is om op een bepaalde SOA te testen of worden getest. OF je de test nu zelf thuis uitvoerd of dit laat uitvoeren door iemand die bij bijvoorbeeld de GGD werkt.

De incubatietijd is niet de tijd totdat er zich symptonen voordoen. Dit duurt in veel gevallen nog een stuk langer waardoor de meeste mensen te laat bij de SOA zijn en hier al gevolgen aan zitten. De incubatietijd is de tijd die de SOA nodig heeft om zich te laten opvallen bij SOA testen die zowel thuis door iemand zelf of door een professional wordt uitgevoerd.

De incubatietijd wordt gemeten vanaf de laatste keer dat een stel geslachtsgemeenschap heeft gehad. Dit is het moment waarop de SOA zou moeten zijn uitgewisseld en wanneer de SOA zich begint met ontwikkelen binnen het geslachtsdeel van een persoon. Pas nadat de incubatietijd is verstreken kan de persoon zich testen op de SOA en zeker ervan zijn dat deze wordt gedetecteerd wanneer de SOA aanwezig is bij de persoon. Wanneer er te vroeg wordt getest op de SOA bestaat het risico dat de bacterie en/of virus nog niet kan worden gezien door de test.

Hoelang duurt de incubatietijd

De duratie van de incubatietijd van een SOA is compleet afhankelijk van de SOA die de persoon heeft. Per SOA verschilt de incubatietijd aanzienlijk waardoor er geen enkele hetzelfde is. Hieronder een overzicht van de incubatietijden van verschillende SOA’s.

Chlamydia is een veelvoorkomende SOA met een incubatietijd van 14 dagen. Het is belangrijk om deze SOA tijdig te behandelen om verdere gevolgen te voorkomen. Het is relatief eenvoudig om deze SOA te behandelen mits je op tijd erbij bent. De behandeling is enkel het innemen van azitromycine (1000mg). Daarna zouden de symptonen binnen een week moeten verdwijnen en je langzaamaan moeten genezen van de SOA.

Andere SOA’s met de incubatietijden erbij zijn de volgende:

Gonorroe 14 dagen

Trichomas 21 dagen

Syfillis 10-90 dagen

HIV 30-90 daegn

Deze SOA’s hebben allen een verschillende incubatietijd.

https://testalize.me/soa/incubatietijden/