Ace Magazine
Image default
Zakelijk

Toners en inktcartridges

Hoewel er steeds minder geprint wordt, is een kantoor zonder printer nog een zeldzaamheid. En wie printer zegt, zegt inkt! Er is nogal een aantal termen die dan voorbij komen: toners, inktcartridges, drums, tonercartridges. Maar wat is het? En misschien wel belangrijker, wat is nou van toepassing op jouw printer?

Wat is een toner(cartridge)?

Wanneer je kantoor is uitgerust met een laserprinter, dan zal je een bijbehorende tonercartridge kopen, ook wel een toner genoemd. Het verschil met een inktcartridge is dat er een poeder in de toner zit. Deze wordt doormiddel van een drum op het papier verdeeld. Vervolgens zorgt de laser in de printer ervoor dat het poeder op het printpapier wordt gebrand.

Wat is een drum?

Zoals al genoemd, de drum komt om de hoek kijken bij een laserprinter. Bij het printen wordt de drum elektrisch geladen en zorgt dat de kleine poederdeeltjes op de juiste plaatst komen. De drum gaat vaak langer mee dan de toners. Vaak geeft de printer zelf aan wanneer de drum vervangen moet worden.

Wat is een inktcartridge?

Zoals de naam doet vermoeden, is de inktcartridge gevuld met inkt en worden gebruikt in inkjetprinters. De cartridges zorgen met behulp van een printerkop dat de inkt op de juiste plaats op het papier komt. De printers met inktcartridges worden vaak gebruikt bij kleinere bedrijven en voor privégebruik.

Wat is de beste keuze voor mij?

De keuze voor een laserprinter of een inkjetprinter zit in een aantal zaken. De toners voor laserprinters zijn vaak duurder, maar kunnen wel meer printen en zijn meer geschikt voor grote aantallen prints. In tegenstelling tot de inktcartridges, deze zijn goedkoper in de aanschaf, maar moeten vaker vervangen worden. Daarnaast wel weer meer geschikt om foto’s mee te printen. Ben je van plan om veel te printen, kijk dan eens naar een laserprinter. Let wel op, de inkt in een inktcartridge kan uitdrogen, dus houd de houdbaarheid in de gaten.

Kleine tip die van toepassing is op toners en op inktcartridges: de populaire types hebben vaak een compatible huismerkvariant. Deze is vaak gemaakt van hergebruikte toners of inktcartridges en zijn daardoor een stuk goedkoper. Op die manier bespaar je op je prints!