Ace Magazine
Image default
Vervoer en transport

Welke soorten dock levellers zijn er?

Er zijn verschillende soorten dock levellers te kiezen. Waarbij ze elk de functie hebben om de overgang tussen de vrachtwagen en het dock veiliger te maken. Daarnaast zorgt een dock leveller ook voor een stukje efficiëntie. Passend bij het wagenpark en de behoefte die je hebt. 

 

Het kiezen van de juiste toepassing is vrijwel altijd maatwerk. Waar de een behoefte heeft aan een goed geïsoleerde dock leveller om energieverlies te beperken is de ander beter geholpen met een uitschuifbaar systeem om grotere afstanden te overbruggen. Je merkt het al, voor ieder bedrijf is er een toepassing. 

Het juiste soort klep kiezen

Er zijn verschillende soorten kleppen te kiezen. Je kunt denken aan de klep die je moet openklappen, inschuifbare kleppen en de vaste kleppen. Een beetje afhankelijk van het soort wagenpark dat je hebt kun je de beste keuze maken. De meeste kleppen die je kunt kiezen werken automatisch. Maar soms is een handmatige bediening gewenst bij het en dock. Omdat je deze gecontroleerd kunt inzetten of omdat het voordeliger is.

Docklevellers en duurzaamheid

Soms ben je gebaat bij een duurzame oplossing. Waarbij de dock leveller geïsoleerd is zodat je geen warmte of kou verliest. Dit is bijvoorbeeld handig om kosten te besparen en werknemers te beschermen tegen temperatuurverschillen. Bij geïsoleerde levellers wordt er doorgaans ook gekozen voor andere toepassingen waardoor er om de wagen die gelost of geladen moet worden geen ruimte ontstaat.

Bediening van dock levellers

De bediening van dock levellers is veelal geautomatiseerd wat het veiliger maakt voor de werknemers op de werkvloer. De medewerkers kunnen de leveller met een knop bedienen. Maar er zijn ook handbediende dock levellers beschikbaar bij Dockequipment. Wanneer er in mindere mate geladen en gelost moet worden kan dit een aanzienlijke kosten en dus energiebesparing opleveren. Nadeel is wel dat het minder veilig is voor werknemers die deze moeten bedienen.