Ace Magazine
Image default
Rechten

De belangrijkste vragen rondom het testament

Een testament maken is uiteraard niet prettig om te moeten maken. Het is echter wel verstandig om na te denken over je nalatenschap. Rondom de nalatenschap, het maken van een testament en de notaris zijn veel vragen en daarom hebben wij de belangrijkste vragen beantwoord.

Wanneer heb je een testament nodig?

Wanneer iemand komt te overlijden en deze persoon heeft geen testament, wordt volgens de wet de nalatenschap verdeeld. De wet kijkt hierbij eerst of de overleden persoon een echtgenoot of geregistreerd partner heeft. Deze is namelijk volgens de wet de eerste erfgenaam. Daarna kijkt de wet pas naar de kinderen. Ons advies is echter om een testament te schrijven zodat er nooit ruzie gemaakt kan worden om de eventuele nalatenschap, maar ook om:

  • Minder erfbelasting te betalen of zelfs helemaal voorkomen;
  • Geld na te laten aan een goed doel;
  • Een bedrijfsopvolging te regelen;
  • Familie of specifieke mensen te onterven;
  • Een executeur te benoemen die jouw erfenis afwikkelt;
  • Specifieke bedragen, sieraden of andere spullen na te laten.

 Wat zijn de kosten van een testament?

De kosten van een testament zijn erg uiteenlopend. Zo heb je vast en zeker wel eens gezien dat de Hema testamenten aanbiedt voor €125 per akte. Let wel op, hier kun je als alleenstaande geen gebruik van maken en als koppen heb je twee akten nodig. Dit betekent dat je alsnog €250 kwijt bent. Zo zijn er talloze websites die claimen de goedkoopste te zijn, maar bij het regelen van een testament moet je kunnen verwachten dat een notaris jou advies op maat geeft. Zo kun je bijvoorbeeld veel geld besparen doordat je geen erfbelasting hoeft te betalen. Door de tarieven van verschillende aanbieders te vergelijken kun je nog onderhandelen bij sommige notarissen.

Een goed testament kan uiteindelijk veel ellende voorkomen. Ons advies is dus om niet voor de goedkoopste te kiezen, maar voor de notaris die het beste advies kan geven.

Erfrechtonline

Wanneer je de behoefte hebt om jouw privé situatie met een erfrecht advocaat te bespreken kun je ervoor kiezen om dit in een vertrouwde omgeving als je eigen huis te doen. Zo komen de advocaten van erfrechtonline gewoon bij u thuis. Het maakt daarbij niet uit waar je woont. In zo’n eerste gesprek wordt direct jouw rechtspositie in kaart gebracht en krijg je duidelijkheid over verdere kosten. Twijfel je nog? Doe dan eerst zelf wat onderzoek alvorens je een gesprek met een notaris/advocaat inschakelt. Hierdoor creëer je voor jezelf een duidelijk overzicht en ga je met voorkennis het gesprek in.