Ace Magazine
Image default
Muziek

Wat is het succes van draadloze oordopjes

Waarom je draadloze oordopjes moet hebben

Draadloze headphones zijn de laatste tijd erg in opkomst geraakt. Je kent natuurlijk de Apple AirPods, maar tegenwoordig hebben merken als Bose, Philips en Beats deze ook in hun assortiment zitten. Waarom zijn draadloze oordopjes of koptelefoons eigenlijk zo populair? 

 

Hoe werken draadloze oordopjes?

De oordopjes maken verbinding via Bluetooth met je smartphone, tablet of computer. De verbinding is draadloos, dus hangen er geen kabels in de weg. Gemiddeld hebben Bluetooth headphones een draadloos bereik tot ongeveer 10 meter. Je moet je koptelefoon overigens wel opladen voordat je hem gebruikt. Gemiddeld laadt een koptelefoon in drie uur op en dan heb je tot 10 uur luisterplezier. 

 

Model

Er zijn verschillende soorten koptelefoons op de markt die draadloos zijn. Er zijn volledig draadloze en semi-draadloze dopjes verkrijgbaar, maar je kan ook kiezen voor in-ear oordopjes of een hoofdtelefoon die je over je oor kan dragen. Daarnaast zijn er ook verschillen in over-ear of on-ear. Het eerste omsluit het gehele oor, zodat je minder geluid van buitenaf hoort. Een on-ear versie heeft een kleiner oorkussens die op je oor rust. Zo hoor je naast je muziek nog steeds omgevingsgeluiden. Wat het beste bij jou past, hangt af van je wensen. Als je vaak op reis bent, dan kun je kiezen voor een (opvouwbare) on-ear koptelefoon of in-eardopjes, want deze zijn vaak compact. Ben je een echte muziekliefhebber? Over-ear koptelefoons zijn vaak noise-cancelling, dit betekent dat ze geluiden van buitenaf afsluiten en je alleen het geluid door je koptelefoon kan horen.

 

Afstandsbediening

Wanneer je veel naar muziek luistert, is het handig om je muziek te kunnen bedienen via je koptelefoon, zonder dat je telkens naar je smartphone hoeft te grijpen. Veel koptelefoons hebben een universele afstandsbediening en microfoon in het snoer verwerkt zitten. Deze kun je gebruiken om je muziek mee te bedienen en om je handsfree telefoongesprekken te voeren. Dit laatste is natuurlijk erg belangrijk als je deelnemer aan het verkeer bent. De afstandsbediening kan werken op iOS of Android. Wanneer zeker wil weten dat je een koptelefoon met afstandsbediening ook werkt op je smartphone, kan je het beste eentje kiezen het dezelfde besturingssysteem als je telefoon.

 

Sporten

Als je heel veel van sporten houd, dan word je waarschijnlijk erg enthousiast van het idee dat je geen gedoe hebt met draadjes die je in de weg zitten. Je hebt meer bewegingsvrijheid en zo kan je zonder zorgen concentreren op je work-out. Kies wel voor een model dat zweetbestendig is en tijdens het bewegen goed blijft zitten. Overigens is het natuurlijk niet alleen met sporten handig om volledig draadloos te zijn. Met een Bluetooth oortje bel je veilig onderweg of tijdens het werk. Ook kan het handig zijn wanneer je bijvoorbeeld tijdens een citytrip een fiets gehuurd hebt. Als je ergens naartoe wil en tegelijk ook op het drukke verkeer moet letten, kun via Google Maps de navigatie intypen en je oordopjes indoen. Zo kun je al fietsend luisteren waar je naartoe moet en hoef je niet steeds op je telefoonscherm te kijken.

https://www.bluetoothkoptelefoon.com/