Ace Magazine
Image default
Eten en drinken

Hoe een nespresso machine onderhouden

Regelmatig onderhoud bevordert de smaak en aroma van je koffie en de machine blijft goed werken 

Wil je van een heerlijke espresso of Lungo blijven genieten dan zal je het koffie apparaat van Nespresso goed moeten onderhouden. Sommige gebruikers van deze Nespresso apparaten komen pas in actie op het moment dat er iets niet helemaal goed werkt. Natuurlijk is dit niet verkeerd en kun je dan de problemen ook oplossen, maar eigenlijk is het beter om problemen door te weinig onderhoud te voorkomen. Door regelmatig het apparaat goed schoon te maken en de kalk te verwijderen voorkom je problemen en blijft je koffie gewoon veel lekkerder smaken. 

 

Hoe verwijder ik kalk uit de koffiemachine? 

Door de machine een of twee keer per jaar goed te ontkalken verleng je de levensduur en je merkt het ook gelijk aan de smaak van je koffie. Gebruik je het apparaat best vaak dan kan er op een gegeven moment wat kalkafzetting op de kleine slangetjes (buizen)ontstaan. Met als gevolg dat het apparaat verstopt kan raken. Om dit te voorkomen is regelmatig ontkalken en het doorspoelen van de nespresso machine geen overbodige luxe. Ontkalken werkt als volgt. Eerst zet je het koffie apparaat aan. Daarna is het de bedoeling dat je de capsules met koffie verwijderd en ook het water wat nog in de machine zit weg giet. Vervolgens pak je een bakje of schaal en deze zet je onder de uitloop. Waar normaal je espresso of lungo langsloopt. Om de nespresso machine te ontkalken is er een speciaal middel verkrijgbaar. Met het kleine flesje kun je de machine heel snel ontkalken. Dit flesje met snel ontkalker doe je samen met 500 ml water in het waterreservoir van het apparaat. De volgende stap is het indrukken van de beide knoppen. 

 

Druk beide knoppen even goed in 

Je houdt allebei de knoppen zo ongeveer drie –vijf seconden ingedrukt en daarna moet je op de lungo knop drukken. Nu start automatisch het ontkalkingsproces. Na deze procedure is de ontkalkingsvloeistof met water in de schaal of bak gelopen. Daarna ga je heel het ontkalkingsproces nog een keer opnieuw doen. Het water met de ontkalkingsvloeistof giet je nu weer in het waterreservoir en je herhaalt weer het indrukken van allebei de knoppen en de lungo knop. Na dat dit hele proces weer is voltooid is het de bedoeling dat je even het waterreservoir goed reinigt. Na het schoonmaken vul je deze met water. Plaats vervolgens weer een bakje of schaal onder de uitloop. Nu druk je de lungo knop in. Je hoeft even niets meer te doen. De machine van nespresso maakt zichzelf nu helemaal schoon. Deze procedure duurt drie minuten. 

 

Hoe maak ik de overige onderdelen van het koffie apparaat goed schoon 

De overige onderdelen bestaan hoofdzakelijk uit plastic. Deze kun je heel gemakkelijke met wat lauwwarm water en wat afwasmiddel heel goed schoonmaken. Mocht je daar ook wat klakvlekken op zien dan kun je wel wat azijn gebruiken. Doe hier wel heel voorzichtig mee want het is moeilijk in te schatten of de azijn geen schade veroorzaakt aan al de plastic onderdelen. Een sopje van afwasmiddel en lauw warm water kan absoluut geen kwaad.