Wat als je als horecaondernemer in de problemen komt door corona?

Wat als je als horecaondernemer in de problemen komt door corona?

  • december 5, 2020
  • 0 comments

Nadat de horeca in juni een aantal weken, samen met een aantal andere branches, moest sluiten en daarna weer een tijdje open mocht, moesten alle cafés, restaurants en horecagelegenheden in oktober weer dicht. Dit was een grote klap voor de horeca.

De horeca heeft het financieel gezien misschien wel het zwaarst te verduren van alle branches. De branche loopt door de twee lockdowns en de maatregelen daartussenin een hoop gasten en daarmee dus omzet mis. Hierdoor is de horeca op zoek gegaan naar andere manieren om toch nog iets te kunnen verkopen.

Afhalen en bezorgen

Na de eerste lockdown zagen we overal afhaal- en bezorgservices uit de grond springen. De horeca maakte een razendsnelle omschakeling naar take-away ondernemingen. Het publiek is er blij mee en maakt hier dankbaar gebruik van, want ook zij missen het zorgeloos eten en drinken in de horeca. Afhalen en bezorgen is populairder dan ooit en de meest diverse menu’s verschijnen online. Restaurants en cafés die in het centrum van steden zitten, hebben kraampjes gemaakt waar wandelende voorbijgangers een lekkere koek, een heerlijk drankje of een warme kom soep mee kunnen nemen. De horecabranche is een taaie branche en laat zich duidelijk niet zomaar klein krijgen. 

Faillisementen

Toch gaat het met veel horeca ondernemingen niet goed. De kosten van het afgelopen jaar beginnen de branche in te halen en veel ondernemingen lukt het niet of maar amper om het hoofd boven water te houden. Een hoop ondernemingen zijn er al mee gestopt of failliet verklaard. Anderen zijn nog niet zo ver, maar ook voor hen zit het eraan te komen als de horeca niet snel meer open mag.

Steun van de overheid

De overheid begrijpt hoe zwaar de horeca het momenteel heeft en heeft dan ook een steunpakket samengesteld. Na de het aankondigen van de laatste lockdown voor de horeca werd hier een extra steunpakket aan toegevoegd. Het kabinet geeft hier namelijk, bovenop de TVL, een eenmalige subsidie om gemaakte kosten te compenseren. Deze vergoeding is ongeveer 2,75 procent van de omzetderving en dat is dan weer gemiddeld 2500 euro per onderneming. Niet echt een vetpot dus, maar alle kleine beetjes helpen. Voor de regeling is 40 miljoen gereserveerd.

Financieel advies

Dat de horeca het moeilijk heeft, is wel duidelijk. Als ondernemer leg je nu ieder dubbeltje op zijn kant om rond te komen. Het kan daarom handig zijn om financieel advies van Doomen & Quist aan te vragen. Samen met experts kijk je zo hoe je nóg meer uit je geld kunt halen.