Ace Magazine
Image default
Horeca

Hoe een mierenplaag in je horecazaak aanpakken?

In toprestaurants was het enkele jaren geleden bon ton om insecten zoals mieren op het menu te hebben staan, maar de meeste doordeweekse consumenten zien die insecten liever niet op hun bord. En al zeker niet als dat niet de bedoeling van de chef was. In plaats van een verhaal te bedenken over hoe het een delicatesse is kan u dus maar beter tijdig aan mierenbestrijdingdoen.

Mieren worden aangetrokken door etensresten en het is dus zeker geen schande als u eens een inval van deze insecten kan opmerken. Het wijst zeker niet op een chronisch gebrek aan hygiene in uw horecazaak, maar mieren bestrijden zal toch nodig zijn als uw uw imago bij uw klanten hoog wil houden. Vooral tijdens de lente en zomer, als het nest in volle activiteit is gaan deze jongens wel eens op zoek naar nieuwe voedselbronnen -suikerhoudende producten zijn hun lievelingsvoedsel- en vinden ze de weg van een tuinperk, straattegel of terras wel eens tot in uw keuken of voorraadkamer.

Toch zijn mieren niet zo onschuldig als ze eruit zien, via hun pootjes kunnen ze allerlei ziekteverwekkende bacteriën overbrengen op werkoppervlakken of voedselproducten die ze zo aanraken. Wacht dus niet te lang met mierenbestrijding om verdere overlast te vermijden, maar ook om je voorraad en andere producten niet onbruikbaar te laten worden.

Mieren verwijderen is dan ook vaak een kwestie van het wegnemen van de voedselbron die hen aantrok, en dit zo snel mogelijk want door het verspreiden van hun feromonen zullen hun collega’s anders snel weer de weg terugvinden. Mieren bestrijden door het hele nest proberen uit te roeien is een moeilijkere opdracht, en gezien u met voedsel werk is het wild rondstrooien van giftige stoffen vaak ook niet ideaal.

ZE ZIJN ER! WAT KAN IK ZELF AL DOEN?
1. Maak je werkplaats grondig schoon (denk ook aan een dieptereiniging, misschien zitter er wel etensresten achter uw installaties)
2. Kijk waar het spoor van mieren heentrekt en dek (zoete) producten goed af. Heb je taartjes,… op display staan zet deze dan onder een stolp of andere afdekking
3. Plaats mierenlokdozen op de grond in de buurt van het mierenspoor, en best aan het begin zodat ze niet meer binnen komen.

Daarnaast is preventie natuurlijk het beste medicijn. Kijk hoe het mierenspoor het pand binnen komt en neem actie om de spleten of openingen daar te dichten. Mieren trekken vaak op ontdekkingstocht en gaan daarna pas de rest van het nest informeren dat er een nieuwe voedselbron gevonden is. Als ze niet binnen kunnen (of enkel goed afgesloten voedsel aantreffen) zullen ze rustig verder trekken tot er een andere plek gevonden is. Neem dus daadkrachtig actie want een groot mierennest kan zich makkelijk vrij ver van uw pand bevinden waardoor het uitroeien tijdsintensief kan zijn. Voorkomen blijft steeds beter dan genezen, en uiteindelijk hebben de beestjes buiten ook een nuttige taak te vervullen. Preventie is dan ook een duurzame en langdurige oplossing in dit geval.

Heb je toch moeite om de plaag zelf onder controle te krijgen twijfel dan niet om een vakman in ongediertebestrijding in te schakelen. Zij hebben de gepasten werktuigen en kennis om snel en doortastend het probleem aan te pakken en het mieren verwijderen snel, vakkundig en discreet uit te voeren.

Hebt u vragen over ongediertebestrijding twijfel dan niet om contact op te nemen met Limas Hygienics voor vrijblijvend advies, hulp of een offerte.

http://www.limashygienics.be/nl/blog/mierenplaag-in-je-horecazaak