Een eigen restaurant beginnen? Dit heb je nodig voordat je kan beginnen

Een eigen restaurant beginnen? Dit heb je nodig voordat je kan beginnen

  • oktober 20, 2020
  • 0 comments

Een restaurant runnen is een dankbare taak waar doorzettingsvermogen en creativiteit voor nodig is. Hoe zorg je er voor dat je restaurant een succes wordt, en waar moet je rekening mee houden?

Startkapitaal

Het startkapitaal om een restaurant te beginnen bedraagt zo’n 500.000 euro. Afhankelijk van de plaats kan het uiteraard iets verschillen, maar door de bank genomen is ongeveer een half miljoen euro vereist. Als beginnende horecaondernemer heb je een heleboel middelen nodig. Naast het vermogen voor de huisvesting heb je ook een respectabel werkkapitaal nodig.

Horecapand

Je zult op zoek moeten naar panden die te koop staan en waar tevens een horecabestemming op zit.
Horecapanden zijn te koop of te huur. Ga je een pand huren, dan is in sommige gevallen enkele tienduizenden euro aan borg vereist. Indien je een pand wil kopen moet je rekening houden met een aanbetaling van enkele tientallen procenten van de aanschafprijs. 

Af en toe is het mogelijk om in overleg met de gemeente het bestemmingsplan van een pand te wijzigen. Echter is dit meestal een langdurig proces waar de uitkomst niet altijd van ingeschat kan worden. 

Het restaurant Inrichten

Nadat je voorzien bent van een pand zal je vaak genoodzaakt zijn om het een en ander aan renovaties uit te voeren. Dit is een mooie gelegenheid om je eigen gewenste sfeer te creëren en het interieur volledig op elkaar af te stemmen. Denk na over de vloer, muren, het plafond en het meubilair. Horeca meubilair kopen kun je beter niet impulsief doen. Denk goed na over de afmetingen, uitstraling en eigenschappen van het meubilair. Er zijn mooie horeca stoelen voor elk type restaurant te vinden, dus definieer je wensen goed alvorens je opzoek gaat naar meubilair. 

De keuken inrichten

De inrichting van de keuken zal afhankelijk zijn van wat je op de kaart wil aanbieden. Denk in ieder geval goed na over de manier waarop de processen zullen verlopen. Hiervoor is het handig als je al enige ervaring hebt met horecazaken, bij voorkeur met werken in de keuken. Indien je twijfelt over de inrichting, probeer dan een beroeps kok te strekken om even met je mee te denken over wat het handigst is. 

Personeel aannemen

Je restaurant is bijna klaar om te openen! Uiteraard moet je eerst personeel aannemen. Daarnaast kun je er over nadenken om alvast te investeren in restaurantsoftware. Dit gaat je erg helpen als het drukker wordt, hetgeen wat je uiteraard graag wil bereiken! Wanneer je een leverancier hebt uitgekozen en je restaurant bevoorraad is ben je operationeel klaar om te openen.