Ace Magazine
Image default
Hobby en vrije tijd

Op welke manier kun je gietstaal het beste bewerken?

Hoe wordt gietstaal ook wel genoemd?

P20 is een voorgehard staal met hoge treksterkte voor het nitreren en biedt gemakkelijke bewerkbaarheid in geharde en geharde toestand.

Op welke manier kan ik gietstaal bewerken?

  • Smeden: langzaam en gelijkmatig verwarmen tot 1050 ° C. Smeed niet onder 930 ° C en zorg voor een gedegen smeedoven. Na het smeden langzaam afkoelen.
  • Gloeien: P20 moet altijd worden gegloeid na het smeden en voor het opnieuw harden. Gelijkmatig verwarmen tot 770/790 ° C. Week goed en koel langzaam in de oven.
  • Verharding: gelijkmatig verwarmen tot 820/840 ° C tot het volledig is verwarmd. Blussen in olie.

Andere manieren van verharding

  • Gevalharding: om de maximale oppervlaktehardheid te behouden, kan P20 gevalgehard worden. Voordat het harden wordt uitgevoerd, moet het staal worden gegloeid. Om te carbureren, verpakt u met carburerend poeder in een gietijzeren of hittebestendige stalen doos en ziet u dat de artikelen van de zijkanten worden gescheiden door minstens twee inch carburerend poeder. Luit het deksel met vuurklei. Verwarm tot de carburerende temperatuur van 880 ° C en laat het voldoende lang weken om de vereiste diepte van de behuizing te verkrijgen. Koel af tot 800/820 ° C en blus in olie. Tempereren is dan noodzakelijk. Opwarmen tot 200/300 ° C en laten afkoelen in de lucht om een ​​uiteindelijke oppervlaktehardheid van Rockwell C55 / 59 te verkrijgen.
  • Hardverchromen: Na hardverchromen moet het staal ongeveer 4 uur bij 180 ° C worden getemperd om waterstofbrosheid te voorkomen.

Kun je gietstaal ook lassen?

Eerst verwarmen tot ongeveer 400 tot 500 ° C. Lassen op ongeveer 400 tot 500 ° C en stress verlichten. Gebruik chroom-nikkel-molybdeen-gelegeerde basiselektroden voor het lassen van constructiestaal. Lassen kan ook worden uitgevoerd met een austenitische roestvrijstalen elektrode. In dit geval kan de voorgeschreven verhoogde werktemperatuur worden gewijzigd, maar het lasmetaal heeft een lagere sterkte dan het moedermateriaal.

Alternatieve manieren om gietstaal te bewerken

  • Tufftriding: Tufftriding bij 570 ° C geeft een oppervlaktehardheid van ongeveer 700HV. Na uren behandeling zal de harde laag ongeveer 0,01 mm zijn.
  • Vlam- en inductieverharding: P20 kan vlam- of inductief gehard zijn tot een hardheid van 50 tot 55 HRC. Koeling in lucht heeft de voorkeur. Kleinere stukken kunnen echter gedwongen koeling vereisen. Verharding moet onmiddellijk worden gevolgd door ontlaten.
  • Nitreren: matrijzen vervaardigd uit voorgehard P20 kunnen genitreerd zijn om een ​​hard oppervlak te geven dat zeer slijtvast en slijtvast is. Een genitreerd oppervlak verhoogt ook de corrosieweerstand. De oppervlaktehardheid na nitreren bij een temperatuur van 525 ° C in ammoniakgas zal ongeveer 650HV zijn.

P20 is een voorgehard staal met hoge treksterkte voor het nitreren en biedt gemakkelijke bewerkbaarheid in geharde en geharde toestand.

https://123smeden.nl/