Acemag

Verschillende soorten littekens

Littekens kennen vele oorzaken. Op een heftige operatie houdt je vaak een litteken na, maar ook van de waterpokken bij baby’s is de kans op littekenvorming groot. Misschien heb je je wel eens open gehaald aan een tak op kamp op, heb je een litteken gekregen van een schaafwond of heeft een wondje zich nooit helemaal goed geheeld. Erg vervelend, maar vaak zijn ‘gewone’ littekens niks om je zorgen over te maken.

Omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn van littekenvorming, maken we onderscheid tussen gewone, atrofische, hypertrofische en keloid littekens. Gewone littekens ontstaan vaak door een kleine beschadiging en zullen vaak niet leiden tot irritaties. Atrofische littekens daarentegen vinden hun oorzaak bij het gebrek aan littekenweefsel. Deze zijn daardoor dun en verzonken in het huidgebied. In tegenstelling tot atrofische littekens ontstaan hypertrofische littekens door overschot aan littekenweefsel, waardoor het litteken niet onder maar boven de omliggende huid komt te liggen. Dit soort littekens zullen vaak sneller jeuken en irriteren. Ook keloïde littekens zullen geïrriteerd raken en zijn ontstaan als gevolg van te veel littekenweefsel, maar zullen nog groter worden dan het wondgebied.

Waar gewone littekens en atrofische littekens vaak niet tot lichamelijke klachten leiden, is er bij hypertrofische en keloïde littekens wel sprake van pijn. Om die reden heeft Medimast litteken zalf ontwikkeld, want een goede behandeling van pijnlijke littekens is essentieel. Deze crème is gemaakt op siliconenbasis en zorgt ervoor dat het litteken verzacht, afvlakt en uiteindelijk verkleind. Hebt u een litteken, dat u graag zou willen behandelen? Bekijk dan de littekenproducten van Medimast voor alle mogelijkheden.

 

Hoewel de meeste littekens niet erg opvallend zijn, blijft het vaak toch een lelijk plekje. Afhankelijk van het huidtype, de soort huidbeschadiging, het huidtype, de leeftijd, de erfelijke aanleg en de complicaties gedurende het genezingsproces zal het litteken zich vormen.

https://medimast.nl/nl/