Ace Magazine
Image default
Gezondheid

Handtherapie: Herstel en revalidatie van hand- en polsproblemen

Onze handen zijn een van de meest gebruikte en complexe onderdelen van ons lichaam. Ze spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven, of het nu gaat om het uitvoeren van fijne motorische taken, het grijpen van objecten of het uitvoeren van werkgerelateerde taken. Wanneer hand- en polsproblemen optreden, kunnen deze ons vermogen om normaal te functioneren beperken. Gelukkig biedt handtherapie gespecialiseerde behandelingen om deze problemen aan te pakken en het herstel en de revalidatie van de handen te bevorderen. In dit artikel gaan we dieper in op handtherapie, de aandoeningen die het behandelt en hoe het kan bijdragen aan het herstel en de verbetering van de handfunctie.

Wat is handtherapie?

Handtherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die gericht is op het evalueren, behandelen en rehabiliteren van aandoeningen en letsels die van invloed zijn op de handen en polsen. Het doel van handtherapie is om de functionaliteit, kracht, mobiliteit en coördinatie van de handen te herstellen en te verbeteren.

Veelvoorkomende aandoeningen behandeld door handtherapie: Handtherapie kan helpen bij een breed scala aan hand- en polsproblemen, zowel acuut als chronisch. Enkele veelvoorkomende aandoeningen die worden behandeld zijn:

  1. Carpaal tunnelsyndroom: Een aandoening waarbij de middelste zenuw in de pols bekneld raakt, wat leidt tot symptomen zoals pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de hand en vingers.
  2. Triggerfinger: Een aandoening waarbij een van de vingers of duim vast komt te zitten in een gebogen positie en moeite heeft met strekken.
  3. Peesletsel: Letsel aan de pezen in de hand of pols, zoals een gescheurde pees of peesontsteking (tendinitis).
  4. Artrose: Degeneratieve gewrichtsaandoening die pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid van de handen veroorzaakt.
  5. Handletsel: Fracturen, dislocaties, verstuikingen of andere verwondingen aan de handen of polsen die revalidatie vereisen.

Hoe werkt handtherapie?

Handtherapie begint meestal met een uitgebreide evaluatie en beoordeling van de handfunctie. De therapeut zal de medische geschiedenis doornemen, lichamelijk onderzoek uitvoeren en indien nodig aanvullende tests of beeldvorming aanvragen om de diagnose en de ernst van het probleem te bepalen.

https://fysiotherapieheino.nl/