Ace Magazine
Image default
Financieel

Huis kopen in Monaco

We kennen Monaco misschien wel vooral als gastheer van grote sport- en showevenementen. Daarbij is het een buitengewoon aantrekkelijke plaats voor vermogende mensen. Ook is het een belangrijk internationaal centrum voor handel. In Monaco heerst veel veiligheid en politieke stabiliteit en het staatje biedt een bedrijfsvriendelijke omgeving. Dit maakt dat er een grote vraag is naar onroerend goed. Daarbij trekt Monaco veel internationale kopers en investeerders aan.

Vadim Blaustein woont in Monaco en heeft als ervaren jurist talloze transacties in onroerend goed afgehandeld. Hij verschaft inzicht in de woningmarkt en nieuwbouwprojecten in Monaco.

Wat is de huidige financiële status van woningen in Monaco?

Vadim Blaustein: De huizen in Monaco staan bekend als de prijzigste ter wereld. Het haalt zelfs Hong Kong in als duurste staat wereldwijd om te wonen.

Wat is de hoogste verkoopprijs per vierkante meter voor een woning?

Vadim Blaustein: De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in 2016 €41.400 per vierkante meter. Voor luxueuze accommodaties gold €53.000 per vierkante meter in het tweede kwartaal van 2017.

Welk deel van Monaco is het duurst om onroerend goed te kopen?

Vadim Blaustein: Exclusieve panden in Carré d’Or kunnen wel meer dan €100.000 per vierkante meter bedragen.

Waarom kiezen zeer vermogende mensen ervoor onroerend goed in Monaco te kopen?

Vadim Blaustein: Vanwege de veiligheid en politieke stabiliteit trekt Monaco veel internationale kopers aan. En dan vooral mensen die zoeken naar veiligheid, goed vermogensbeheer of om zakelijke redenen.

Wat is het huidige inwonersaantal van Monaco?

Vadim Blaustein: Op 31 december 2016 werd het inwonersaantal van Monaco geschat op 37.550. Verwacht wordt dat het aantal miljonairs oploopt tot 16.100 in het jaar 2026.

Wat is de huidige verkoopprijs van nieuwbouw?

Vadim Blaustein: In 2016 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwpanden in Monaco €13,7 miljoen. In totaal werden dat jaar 33 dergelijke panden verkocht.

Zijn er nog andere interessante zaken te melden over onroerend goed in Monaco?

Vadim Blaustein: Monaco gaat innovatief om met nieuwe woningbouwprojecten. Daarbij wordt uitgebreid en herbouwd om aan de eisen van de huidige koper te kunnen voldoen.

Wat zijn de recente en toekomstige projectontwikkelingen?

Vadim Blaustein: De wolkenkrabber Tour Odéon was in 2016 gereed. Deze wordt beschouwd als een van de allerduurste luxueuze huizen ter wereld. Ook het appartementencomplex La Petite Afrique met “flow through” terrassen werd dat jaar opgeleverd. Dit is ontworpen door de Braziliaan Isay Weinfeld. 
Sporting d’Hiver, ontworpen door Richard Rogers, is herontwikkeld als geheel nieuw stadsdeel. Hier zijn een kunstgalerie, conferentiecentrum, maar ook woon- en bedrijfsruimten te vinden.

Welke interessante projecten kunnen we de komende jaren in Monaco verwachten?

Vadim Blaustein: De regering van Monaco heeft in de Italiaanse stad Ventimiglia een jachthaven aangekocht – Casa del Forte Marina. Hiermee wil ze aan de vraag naar marina’s in Monaco voldoen. Verwacht wordt dat Cala del Forte Marina in 2019 gereed is. Daarbij zal het volledig geïntegreerd zijn in Port Hercules, de haven van Monaco. Het zal plaats bieden aan 171 ligplaatsen voor jachten tot 60 meter lang.
Daarnaast wordt nog zes hectare land in zee drooggelegd voor de uitbreiding van Grimaldi Forum. Daarbij worden nieuwe villa’s en appartementen gebouwd. Ook komt er een jachthaven en een publieke ruimte in de vorm van een park en een promenade. Dit project moet in 2025 voltooid zijn.

Hoe ontwikkelt Monaco zich verder in 2025?

Vadim Blaustein: Monaco is veel bezig met de toekomst. Het wil namelijk zijn unieke positie op het wereldtoneel behouden. De komende tien jaar gaan we dan ook veel ontwikkelingen zien. Denk aan landuitbreidingen, de aanleg van nieuwe jachthavens en aan nieuwe culturele faciliteiten en openbare ruimtes. Daarnaast kunnen we ook meer dan 100.000 vierkante meter aan woon- en bedrijfsruimte verwachten.

Als afsluiting van dit interview danken we u hartelijk voor uw tijd en het delen van uw waardevolle inzichten en expertise.

Lees meer op www.blaustein.pro

http://blaustein.pro