Ace Magazine
Image default
Architectuur

Basisprincipes van buitenverlichting

Goede buitenverlichting is belangrijk. Buitenverlichting heeft dan ook veel voordelen. Als de zon ondergaat, ziet het huis er uitnodigend uit en de ingangen en de oprit zijn goed verlicht, mooi en veilig. 

Je kan de verlichting in de voortuin als in de achtertuin plaatsen. Bedenk ook goed waar je de verlichting wilt en meet dan ook de plek op waar je de verlichting wilt. Bedenk dan waarvoor je de verlichting wilt gaan gebruiken. Is het bijvoorbeeld om gewoon je tuin te verlichten of is het ook bedoeld voor veiligheid? Wanneer je dit hebt bedacht kan je gaan winkelen. Dit kan online maar natuurlijk kan je ook naar verschillende winkels gaan om de verlichting van dichtbij te zien. Vaak staat er dan ook hoeveel licht de verlichting geeft. Met de opmeting van de plek waar je de verlichting wilt kan je makkelijk bepalen hoeveel verlichting je nodig hebt om de locatie volledig te verlichten. 

Veiligheid

Zorg ervoor dat je ingangen en paden goed verlicht en schaduwvrij zijn om valpartijen en dieven ‘s nachts zoveel te voorkomen. Dit geldt voor je voordeur, tuinpaden en zijdeuren. Als je trappen in je voortuin en/of achtertuin hebt dan kun je dit in je plan meenemen, aangezien de trappen ook een oorzaak kunnen zijn van verwonderingen. Er zijn een aantal manieren om trappen te verlichten. Je kan individuele trede verlichting plaatsen die op een paal op trapleuning wordt geïnstalleerd. Je kan ook een flexibele LED-stripverlichting aanschaffen en op maat snijden voor elke trede. Daarnaast kan je verlichting onder de trede plaatsen. 

Afhankelijk van het soort trap- vlonder, steen, beton- kan elk van deze soorten verlichting geschikt zijn en de veiligheid bij het ‘s nachts betreden van de trap vergroten. 

Beveiliging

De beveiliging en veiligheid van buitenverlichting lijken misschien vergelijkbare doelen, maar bij beveiliging gaat de buitenverlichting automatisch aan. Je kan dus bewegingssensoren toevoegen aan sommige buitenverlichtingen, zodat de verlichting aangaat wanneer iemand je terrein betreedt. Dit geldt dan ook voor dieren, dus houdt daar rekening mee. Wie weet kun je ook een camera installeren, zodat je meteen kan zien waardoor de buitenverlichting aan ging. 

Over het algemeen is het prima om het licht bij schemering aan te doen en het aan laten tot het bedtijd is. Het consequent uitdoen van een licht geeft aan dat het huis in gebruik is en en dat er iemand aanwezig is. 

Wat je ook kan doen is timers gebruiken om buitenverlichting volgens een schema aan en uit te doen. Denk er wel aan dat het gebruik van een timer met een vast tijdschema niet de beste manier is om je huis te beveiligen als je weg bent. Criminelen observeren een huis voordat ze gaan beslissen of ze al dan niet actie ondernemen, dus het kan beter zijn om een onregelmatig schema in te stellen of zelfs af en toe een nacht over te slaan. 

Sommige bedrijven hebben een buitenverlichting die je via een app op je telefoon kan bedienen, zelfs als je niet thuis bent. 

Versieringen

Ook kan je buitenverlichting nemen om je tuin wat meer te versieren of een bepaalde sfeer te geven. Daarvoor is het belangrijk dat je vooral bedenkt wat voor een soort verlichting je wilt. Wat moet het doen en welke kleur moet het afgeven. Je kan met deze verlichting dan ook bepaalde planten en/of beelden benadrukken. Buitensculpturen zijn ‘s avonds dan ook prachtig wanneer er licht aan is toegevoegd. Zo kan je dus ook dag en nacht genieten van de beelden en versieringen in je tuin. 

Ben jij ondernemer en ben je op zoek naar verlichting voor in jouw fabriekshal? Kijk eens naar led magazijn verlichting bij NL Schréder!