Ace Magazine
Image default
Alarmsysteem

Geofencing: hoe helpt het tegen diefstal?

Dankzij geofencing kan je op afstand en in realtime jouw eigendom in de gaten houden. Zo weet je precies wanneer jouw voertuigen of voorwerpen zich buiten je terrein begeven. En geofence helpt niet alleen tegen diefstal, maar kan ook andere toepassingen hebben.

 Wat is geofencing precies?

Met geofencing baken je een geografisch gebied virtueel af door middel van gps-technologie. Overschrijden voertuigen, personen of voorwerpen de grenslijnen van het afgebakende gebied? Dan word je automatisch op de hoogte gebracht

 Hoe gaat geofence in z’n werk?

Alle voorwerpen of voertuigen op je bedrijfsterrein krijgen eengps-tracker. Deze tracker staat in verbinding met het overkoepelende geofencing-systeem. In het systeem heb je als eigenaar een straal ingesteld rondom een bepaalde zone of een virtueel hek geplaatst rond een terrein.

Zodra een voorwerp of voertuig met een tracker een grenslijn van het ‘geofence’ overtreedt, genereert het systeem een automatische melding. Jij krijgt deze melding aan in de vorm van een sms of e-mail. Zo weet je in realtime wanneer een voertuig of voorwerp zich buiten de ingestelde zone bevindt.

 Wat zijn de voordelen van geofencing?

Je behoudt te allen tijde overzicht en controle over je eigendommen. Omdat geofencing in realtime werkt, kan je in het geval van diefstal snel handelen en onmiddellijk de politie verwittigen. Zij kunnen zo de diefstal tijdig verhinderen of je eigendom snel weer vinden.

Uiteraard vervangt geofencing de traditionele manieren van bewaking niet, maar het fungeert als een extra vorm van beveiliging. Je hoeft dus de grote hekken rondom je terrein niet meteen weg te halen. Bovendien werkt het perfect in combinatie met camerabewaking.

Kortom: bekijk geofencing dus niet als een losstaande oplossing, maar als een aanvulling op je huidige veiligheidsmaatregelen.

 Andere toepassingen van geofence

Veiligheid

Je hebt met geofencing de mogelijkheid om op jouw bedrijfsterrein een snelheidslimiet op te leggen. Rijdt een vrachtwagen sneller dan 30 km/u? Dan krijg je een automatische melding. Zo kan je de chauffeur aanmanen een lagere snelheid te hanteren.

 Fleet management

Op het einde van de werkdag horen al je bestelwagens weer binnen te zijn. Mis je een voertuig om 19.00 uur? Dan slaat het geofence-systeem automatisch alarm. Jij kan vervolgens de desbetreffende chauffeur contacteren.

Ook in de omgekeerde richting komt het geofence-systeem van pas. Als er nog steeds een voertuig op je terrein staat bij het begin van de werkdag, is een chauffeur wellicht niet komen werken. Of de wagen vertoont een defect. Wat ook het probleem mag zijn: het systeem geeft je een melding als een wagen niet is uitgereden.

 Logistiek

Niet alleen komt geofencing handig van pas als diefstalpreventie, maar het kan ook andere doelen dienen. Zo gebruiken logistieke bedrijven de technologie vaak om te controleren of hun vrachtwagens niet afwijken van de vooropgestelde route. Dat heet dan ‘routefencing’.

Ook gebruiken transportbedrijven de technologie om tijd te winnen bij het laden en lossen. Op het moment dat een truck zich in de zone van een los- of laadpunt begeeft, komt er een melding binnen. Zo kan het personeel ter plaatse alvast de nodige maatregelen treffen.

 Jeugd- of bejaardenzorg

Ouders gebruiken de techniek dan weer om hun kinderen in het oog te houden. Ze krijgen bijvoorbeeld een berichtje als het kind het schoolplein verlaat.

Maak jij je zorgen over een dementerend familielid? Ontvang dan een melding wanneer hij of zij zich buiten de veilige en vertrouwde thuisomgeving begeeft.

 Marketing

Voor bepaalde winkelketens is het interessant om geofencing te gebruiken als marketingmiddel. Als een potentiële klant in de zone van een winkelketen komt, krijgt die klant een  pushbericht  met reclame. 

Connect met ons

Heb je interesse in een geofencing-systeem voor jouw bedrijf? All-Connects werkt steeds op maat van de klant. Daarom overlopen we graag met jou al je noden en wensen in een gratis en vrijblijvende brainstormsessie. Je kan hier makkelijk met ons contact opnemen.

http://www.all-connects.be/nl/blog/geofencing-diefstal