Acemag

Wat je wilt in een verzwaringsdeken

Soms willen we gewoon een knuffel. Of, op zijn minst, een grote pluizige kat op onze schoot. Wanneer geen van beide beschikbaar is, is er de verzwaarde deken – een zwaardere dan gebruikelijke worp of trooster die bedoeld is om het lichaam in een rustgevende omhelzing te wikkelen. Het is moeilijk te zeggen welke verzwaarde deken (als die er is) het beste is, want de “zachte druk” van de ene persoon is de “Help, ik zit gevangen” van de andere! Maar kwaliteit en wasbaarheid zijn goede uitgangspunten. We hebben 11 verzwaarde dekens getest door er onder te koelen, ze in de was te steken en ze uit de machine te halen om te drogen – en we hebben er vijf gevonden die bijzonder comfortabel, stevig gebouwd en gemakkelijk te onderhouden zijn. Dit alles lees je op het gehele artikel over verzwaringsdekens op slaapwijsheid.nl

Aanvankelijk ontworpen als therapeutische hulpmiddelen voor mensen met autisme, angst en posttraumatische stress en zintuiglijke stoornissen, zijn verzwaarde dekens nu siert de banken en slaapkamers van mensen die gewoon graag het gevoel van hen. De wetenschap is knellend, maar als je het gevoel van loungen onder een stapel dekens of een röntgenstraalkous ontspannend vindt, is het misschien de moeite waard om een verzwaarde deken te overwegen.

Als je ademhalingsproblemen of gewrichtsproblemen hebt, of je voelt je claustrofobisch of heet onder zwaar beddengoed, dan kun je beter uit deze trend gaan zitten. En weet dat veel deskundigen geen verzwaarde dekens aanbevelen voor kinderen onder de 5 jaar of die minder dan 50 pond wegen.

Mensen die verzwaarde dekens verkopen zullen proberen u ervan te overtuigen dat u een beter uitgerust, rustiger, gelukkiger en gezonder persoon zou zijn als uw beddengoed maar zwaar genoeg was. Natuurlijk is het niet zo eenvoudig. Diepe druk aanraking kan voor sommige mensen kalmerend werken; er wordt gedacht om ons sympathieke (“vlucht of gevecht”) zenuwstelsel tot rust te brengen en ons te helpen ontspannen. Daarom voelen knuffels en massages zo goed aan en huilen sommige baby’s minder als ze worden opgezwollen. Maar vanuit wetenschappelijk oogpunt is het onderzoek naar de effecten van diepe druk aanraking in de vorm van massage op angst beperkt en gemengd. 

Dat wil niet zeggen dat je geen gewogen deken moet proberen. Je zult het leuk vinden wat je wilt, en je hebt geen wetenschappers nodig om je dat te vertellen. “Als je denkt dat je beter slaapt met een verzwaarde deken, zelfs als het een placebo-effect is, dan kan het de moeite waard zijn voor u.” zegt Niels van Slaapwijsheid. Maar je zult het niet weten, tenzij je er een probeert.

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/verzwaringsdekens-waarom-werkt-het-4-best-geteste/