Een pelletkachel kopen? Hier een paar tips!

Een pelletkachel kopen? Hier een paar tips!

  • april 14, 2021
  • 0 comments

Met de voortdurende schommelingen in de kosten van olie en gas kan een pelletkachel een bijzonder goede alternatieve verwarmingsbron voor uw huis zijn. Maar, zoals bij elke aankoop van een kachel, zijn er verschillende dingen die u moet overwegen voordat u de uiteindelijke beslissing neemt.

Plannen van een pelletkachelinstallatie

Uw erkende pelletkacheldealer kan u vertellen wat de beste plaats is om een pelletkachel te installeren, welke accessoires u nodig hebt en hoe de kachel moet worden aangesloten. Voordat u gaat winkelen voor een kachel, moet u voorbereid zijn om de mogelijkheden en uw voorkeuren te bespreken. Neem foto’s mee van de ruimte binnen waar u de kachel wilt plaatsen, evenals foto’s van de buitenkant en het dak van uw huis, voor een mogelijke plaatsing van de schoorsteen. Uiteindelijk is het misschien het beste om een huisbezoek te regelen met de kachelinstallateur. Probeer, indien mogelijk, te onderhandelen over een gratis installatie voor de kachel die u koopt.

Als er meerdere locaties zijn waar u een kachel kunt plaatsen, houd dan rekening met de toegang tot pellets en hoe ver u de zakken moet dragen, de drukte in de kamer (buiten de vereiste vrije ruimtes), en hoe de warmte zal circuleren naar de rest van uw huis. U hebt ook een standaard 120-volt stopcontact nodig in de buurt van de kachel.

Aanschaf- en installatiekosten van een pelletkachel

Hoewel de werkelijke aankoop- en installatieprijzen sterk variëren, moet u rekenen op een initiële uitgave van €800 tot €3.000 plus installatie en accessoires voor een pelletkachel. Wees voorbereid op extra kosten voor levering, een beschermende vloerbedekking, en aansluitleidingen en accessoires. Sommige pelletkachels hebben een direct-vent type schoorsteen die geen volledig schoorsteensysteem boven het dak nodig heeft. Deze kunnen veel minder duur zijn om te installeren dan conventionele schoorstenen.

 

Operationele kosten voor pelletkachels

Standaard 15kg zakken houtpellets kosten ongeveer €15. Prijzen variëren met de beschikbaarheid en het type hout dat wordt gebruikt voor de pellets. Voordat u een kachel koopt, is het een goed idee om de prijs en beschikbaarheid van houtpellets in de gaten te houden. De hoeveelheid brandstof die u tijdens de verwarmingsperiode verbruikt, hangt af van het soort pellet, de instelling van de kachel en uw klimaat.

 

Gebruik en opslag van pellets

Pellets worden meestal verkocht in plastic zakken van 15 Kg, en dit gewicht kan voor velen een beperking zijn. De zakken moeten elke dag (of twee dagen) van de opslagplaats naar de kachel worden gesleept en in de trechter van de kachel worden gegoten. Pelletzakken kunnen worden gestapeld, maar moeten op een droge plaats binnenshuis of in een garage of schuur worden opgeslagen. Ze moeten droog worden bewaard, omdat vocht de pellets doet opzwellen en ze niet goed door het druppelmechanisme in de kachel zullen stromen.

 

Onderhoud van pelletkachels

Pelletkachels zijn gemakkelijk te starten en te onderhouden. De asvorming is minimaal, maar de kachels moeten wel regelmatig worden schoongemaakt. Volg de richtlijnen van de fabrikant voor wanneer en hoe u uw pelletkachel moet schoonmaken. Een stofzuiger of aszuiger werkt goed voor regelmatige schoonmaakbeurten; houd er wel rekening mee dat de houtas koud moet zijn voordat u gaat stofzuigen. Gebruik geen standaard tapijtstofzuiger voor het reinigen van houtas.

 

Prestaties en werking van de kachel

Pelletkachels produceren een zeer comfortabele en droge stralingswarmte. De warmte wordt vanuit de kachel naar de ruimte gestraald. Om een gelijkmatige verwarming te garanderen, moet u het reservoir gevuld houden met pellets. De kachel schakelt automatisch uit als het reservoir leeg is. Om warme lucht door de kamer te helpen circuleren, kunt u een warmteventilator op de kachel gebruiken. Deze hebben geen elektriciteit nodig en helpen de warmte van de kachel optimaal te benutten door warme lucht in de kamer te blazen.

Als de elektrische stroom in huis wordt onderbroken, zal de kachel automatisch en veilig uitschakelen. Een stroompiek of een kleine onderbreking kan al dan niet van invloed zijn op de werking van de kachel. Aangezien een pelletkachel moet worden gevoed, meestal dagelijks, moet u, als u van plan bent meerdere dagen van huis weg te blijven, met iemand afspreken dat de kachel regelmatig wordt gevoed – als u op de kachel vertrouwt om het huis warm te houden en te voorkomen dat leidingen bevriezen.

https://www.pelletkachelvergelijker.nl/