Ace Magazine
Image default
Zakelijke dienstverlening

Welke functie heeft een hoofdzekering

Welke functie heeft de hoofdzekering?

Een meterkast in huis is standaard voorzien van een zogenaamde hoofdzekering. De hoofdzekering zorgt voor veiligheid als er stroom in huis komt. Zie het als een extra slot op de deur naast andere beveiligings uitvoeringen in de meterkast. Hoofdzekeringen hebben altijd dezelfde functie, maar er zijn verschillende uitvoeringen van hoofdzekeringen. In dit artikel gaan elektriciens dieper in op de functie van dergelijke hoofdzekeringen. Naast de hoofdzekering zitten er nog veel meer belangrijke elementen in de meterkast thuis.

Losse of meerdere hoofdzekeringen in de meterkast

De standaard hoofdzekering heeft een zogenaamde aansluitwaarde van 25A, maar in woningen en kantoren zijn er gevallen waar een groter vermogen dan gebruikelijk gewenst is. Dat is tegenwoordig bijvoorbeeld steeds meer het geval, aangezien nieuwbouw niet standaard voorzien is van gasaansluitingen. Normaal gesproken vereist het gebruik van een elektrisch fornuis een grotere capaciteit dan een standaard huishoudelijke capaciteit. In dergelijke situaties kunnen meerdere hoofdzekeringen worden geïnstalleerd. Huizen zijn meestal uitgerust met 1-3 hoofdzekeringen.

Verschillende aansluitwaarden voor de hoofdzekering

We hebben al vermeld dat de aansluitwaarde van de hoofdzekering meestal rond de 25 A ligt. Voor een groter vermogen kunnen meerdere hoofdzekeringen worden gekozen. U kunt in dit geval een hoofdzekering kiezen met een hogere aansluitwaarde. De aansluitwaarde van de hoofdzekering kan worden verhoogd naar 35, 50, 63 en maximaal 80 A. In uitzonderlijke gevallen wordt aangeraden om uit te gaan van aansluitwaarden boven de 80 A. In de meeste gevallen wordt dit afgeraden. Voor utiliteitsgebouwen is het verstandig om een netzekering te kiezen met een aansluitwaarde groter dan 80 A. Hier gebruiken we een apparaat dat relatief veel stroom verbruikt. Hoofdzekering voor de veiligheid

 

Zodra de stroom de aansluitwaarde van de hoofdzekering overschrijdt, brandt deze uit de meterkast. Dit zorgt direct voor een stroomstoring in huis. Dit is goed! Een te hoge stroom kan immers het gevolg zijn van kortsluiting. Bij kortsluiting kunnen verschillende geladen onderdelen met elkaar in contact komen. De hoofdzekering springt direct uit de meterkast waardoor verdere schade wordt voorkomen. Onze elektricien legt het u graag verder uit.

 

 

https://elektricien-heerenveen.nl/