Ace Magazine
Image default
Zakelijk

Tips om veilig om te gaan met vuurwerk

Een van de leukste tijden van het jaar komt er bijna aan: oudejaarsnacht. En dat betekent dat men weer ouderwets vuurwerk af kan steken. Naarmate de jaren vorderen, zijn de regels omtrent vuurwerk kopen en vuurwerk gebruiken echter steeds strenger geworden. Dit komt doordat er jaarlijks vele ongelukken door verkeerd gebruik van vuurwerk. Daarom worden in dit artikel enkele tips gegeven om veilig met vuurwerk om te gaan.

Gebruik een officieel verkooppunt

Wanneer jij veilig vuurwerk wilt gebruiken, is het noodzakelijk om jouw vuurwerk bij een officieel vuurwerkwinkel aan te schaffen. Deze verkoop namelijk vuurwerk die volgens de Europese wetgeving veilig zijn. Hierdoor is de kans op ongelukken met vuurwerk vele malen kleiner. Daarnaast is dit ook een legale manier van vuurwerk kopen, waardoor de overheid je hier niet lastig mee valt. Al het vuurwerk dat behoort tot categorie 1 is legaal om af te steken in Nederland. Een uitgebreid aanbod vind je op Vuurwerkland.nl.

Bescherm jezelf goed

Om veilig met vuurwerk om te kunnen gaan, heb je een aansteeklont nodig en een vuurwerkbril. Het aansteeklont dient als stabiele manier om vuurwerk af te steken, zonder dat er een steekvlam kan ontstaan waardoor het vuurwerk sneller afgaat. Een veiligheidsbril beschermt jouw ogen tegen eventuele vuurwerk vonken, zodat je volop kunt genieten van al het vuurwerk die jij afsteekt. Zo wordt vuurwerk afsteken nooit onveilig.

Lees de gebruiksaanwijzing door

Tot slot is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk goed door te lezen. Na het vuurwerk kopen,  zit de gebruiksaanwijzing als het goed is in de verpakking van het vuurwerk. Zo weet je hoe lang het duurt voordat het vuurwerk af zal gaan. Daarnaast wordt je ook verteld wat de beste posities en manieren zijn om het vuurwerk af te steken. Zo doe je alles netjes volgens het boekje, en blijft vuurwerk afsteken een prachtige, maar vooral ook een veilige activiteit om te doen.