Ace Magazine
Image default
Woningen

Soorten decoupeerzagen vergelijken

Een decoupeerzaag heeft niet zoals ander elektrisch gereedschap veel verschillende soorten. Dit heeft voornamelijk te maken met de eenvoudige functie van een decoupeerzaag. De machine is ontworpen om flexibel, maar toch snel te kunnen zagen. Je kunt de machine goed vergelijken met een figuurzaag, maar dan een machine die compact is en met de hand wordt bediend. Nu vraag je je misschien af: “Dat is mooi, maar welke soorten decoupeerzagen zijn er allemaal?”. Er zijn eigenlijk twee soorten te onderscheiden. De T-hand- en beugelgreep decoupeerzaag. Beiden beschikken ze zo over een aantal afzonderlijke voordelen. Om je toch wat verder te helpen wordt hieronder meer verteld over 3 verschillende decoupeerzagen. Het zal je opvallen dat hoewel het decoupeerzagen zijn er toch het één en ander verschilt.

Bosch PST 900 PEL

De Bosch PST 900 PEL is een decoupeerzaag die over een groot aantal functionaliteiten beschikt. Niet is de machine geschikt voor het zagen van rechte stukken, maar ook voor scherpe of ronde bochten. Ook is het goed te zien dat deze decoupeerzaag valt onder de beugelgreep zagen. Dit houdt in dat de machine een goede handgreep heeft om net wat meer controle te houden tijdens de werkzaamheden. Een nadeel van een beugelgreep is dat de zaaglijn vaak wat minder goed zichtbaar is. Gelukkig wordt bij de PST 900 PEL van Bosch een vizier meegeleverd waarmee de zaaglijn goed is te volgen. In onderstaande filmpje wordt meer over deze zaagmachine verteld.

Makita 4350FCTJ

De Makita 4350FCTJ is een decoupeerzaag die net als de PST 900 PEL ontworpen is met een beugelgreep. Een belangrijk aandachtspunt is de pendelfunctie. Het komt nog wel eens voor dat niet elke decoupeerzaag over deze pendelfunctie beschikt. De pendelfunctie heeft twee belangrijke voordelen. Allereerst is de pendelstand in 3 of 4 standen in te stellen. Bij het instellen kun je bijvoorbeeld de scherpte van de bocht vergroten. Een ander voordeel is de zaagsnelheid. Bij het instellen van de pendelstand wordt de snelheid waarmee het zaagje door het hout gaat verhoogd. Let op! Een bijkomend nadeel is dat de kwaliteit van de zaaglijn achteruit gaat.