Ace Magazine
Image default
Vervoer en transport

De inzet van koelelementen in gekoeld transport

Transport is iets complex, en dat weten degenen die werkzaam in deze prachtige sector zijn maar al te goed. Iedereen moet zo gecoördineerd worden dat hij of zij doet waar hij of zij goed in is. Daarnaast moet alles strak gepland worden. Niet op tijd? Dit kan geld kosten! Te vroeg? Dit kan óók geld kosten. Hoe dan ook; transport is iets lastigs en het is iets wat niet veel mensen begrijpen. Dit geldt dus ook, en misschien nog wel meer, voor gekoeld transport. Dit type transport wordt in bepaalde gevallen ingezet. In dit type transport worden dan op zijn beurt weer koelelementen ingezet. Wat deze koelelementen zijn, hoe ze gebruikt worden in gekoeld transport en wat gekoeld transport dan weer is, dat lees je allemaal hier. We leggen het je haarfijn op een toegankelijke en begrijpelijke manier uit zodat ook jij een kijkje krijgt in de wereld van transport. 

Wat is gekoeld transport?

Laten we eerst eens beginnen met de basis van dit alles; gekoeld transport. Gekoeld transport is niets meer en niet minder dan dat de naam al zegt. Het is namelijk een manier van transport waarbij de inhoud in de oplegger wordt gekoeld. Hoe dit wordt gedaan, is afhankelijk van de situatie, de lading, de vervoerder en nog veel meer. De lading bevat meestal voedsel zoals vlees, salades en kaas. Er wordt onder andere gebruikgemaakt van bijvoorbeeld koelelementen, maar ook koeleenheden. Toch kan het soms ook zijn dat er apparatuur wordt verwerkt. Bepaalde apparatuur mag alleen onder een specifieke temperatuur worden bewaard, en dit wordt dan vervoerd met gekoeld transport. Ook moeten de opleggers vaak voldoen aan afgezette isolatie-eisen zodat de ruimte ook daadwerkelijk koel blijft. 

Koelelementen in koeltransport

Goed, we hebben je iets beloofd. We zouden namelijk aan je uitleggen hoe koelelementen worden gebruikt bij de inzet van gekoeld transport. Dit is ook helemaal niet zo complex, maar je moet het gewoon even begrijpen. We hebben je hierboven verteld dat een oplegger bij een koeltransport koel blijft door de hoge mate van isolatie en door een koeleenheid. Hier komt nog één ding bij kijken; de inzet van koelelementen. 

 

Koelelementen kunnen voorkomen in de verschillende vormen en maten, dat is allereerst goed om je te beseffen. Daarnaast is het goed om te weten wanneer men vaak deze elementen inzet in transport. Dit gebeurt wanneer er producten bewaard moeten worden boven het vriespunt, maar onder de 8°C. Dit maakt dat de inzet van koelelementen zich uitermate goed leent voor transport van niet bevroren voedsel bijvoorbeeld.

Wat zijn koelelementen?

Koelelementen zijn, zoals hierboven al even genoemd, beschikbaar in vele vormen, soorten en maten. Toch hebben ze één ding gemeen; ze koelen. Dit gebeurt vaak doordat de koelelementen een vloeistof bevatten die kou goed kunnen overdragen, het tegen of tussen producten leggen zorgt er vaak voor dat ze koel blijven. Dit moet dus wel in grotere aantallen gebeuren, anders heeft het geen zin.