Ace Magazine
Image default
Telefonie

Anoniem bellen met je huistelefoon

Anoniem, geheim of onbekend bellen

Vaak als je gebeld wordt door een anoniem nummer, vind je dat erg vervelend. Meestal zijn het bedrijven die bellen om je iets te verkopen of het zijn mensen die hun identiteit geheim willen houden. Er zijn meerdere manieren om af te komen van ongewenste anonieme telefoontjes. Soms komt het ook wel van pas om iemand even te bellen zonder dat je identiteit bekend wordt in het kader van je privacy, bijvoorbeeld als je je telefoon ook gebruikt voor je werk. Je hebt dan geen zin om je nummer te delen met iedereen. In deze blog zal uitgelegd worden wat anoniem bellen is, hoe je anoniem kunt bellen en wat je kunt doen tegen ongewenste
anonieme telefoontjes.

Wat is anoniem bellen?

Anoniem bellen (ook wel geheim of onbekend bellen genoemd) wordt gedefinieerd als bellen zonder nummerherkenning. Je wordt gebeld, maar ziet alleen ‘anoniem’ staan. Dit kunnen mensen zijn met een geheim nummer of mensen die hun nummerherkenning hebben uitgezet. In de meeste gevallen zetten bedrijven hun nummerherkenning ook uit, zodat je niet terug kan bellen. Als je last hebt van al deze anonieme telefoontjes, kun je makkelijk zelf maatregelen nemen om het anonieme bellen tegen te gaan.

Onderscheid mobiel en vast anoniem bellen

Er is een verschil tussen het anoniem bellen met een mobiele telefoon of vaste telefoon. Bij beide telefoons kun je anoniem bellen, alleen de manier waarop is iets anders. Met een mobiele telefoon kun je eenmalig anoniem bellen door #31# voor het nummer te zetten dat je wil bellen. Je kan ook heel makkelijk bij je instellingen je nummerherkenning uit zetten of je nummer laten verbergen. Zo kun je meerdere keren achter elkaar in het geheim bellen. Er zal dan bij degene die gebeld wordt ‘anoniem’ komen te staan. Met een vaste telefoon bel je eenmalig anoniem door *31* voor het nummer te zetten dat je wil bellen. Dit nummer kan echter verschillen per provider. Als je dit doet, zal bij degene die je belt ‘onbekend’ komen te staan. 

Anoniem bellen met code

Naast deze wijze van anoniem bellen is het ook mogelijk om gebruik te maken van een speciale dienst, waarmee je anoniem kan bellen. Een extra voordeel van zo’n beldienst is dat je zelf naar een lokaal nummer belt met een speciale code. Het nummer verbind je dan weer door naar een betaalnummer. Bijvoorbeeld een 0906- of 0909-nummer. Zodoende krijg je geen “verdachte” betaalnummers op je factuur. Een voorbeeld van zo’n telefoonservice is https://www.anoniembellen.nl/.

Nadelen van anoniem bellen

Anoniem bellen is erg fijn als je je telefoonnummer graag voor jezelf wil houden, maar er zijn echter ook nadelen aan het anonieme bellen. Mensen zijn vaak geneigd om oproepen van ‘anoniem’ te negeren. Ze zullen hun telefoon dan niet op nemen. Ook kunnen de mensen die jij anoniem gebeld hebt je niet terug bellen. De ontvanger weet namelijk niet wie er heeft gebeld en kan ook geen telefoonnummer zien.

Anonieme telefoontjes uit het buitenland

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van ‘wangirifraude’: mensen worden in grote getale gebeld uit landen zoals Somalië of Algerije. De naam wangirifraude staat ook wel voor ‘één keer laten rinkelen en dan ophangen’. De tactiek die deze fraudeurs gebruiken, is dat ze hopen je nieuwsgierig te maken door snel op te hangen. Ze willen dan dat jij terug belt. Als je terug belt, laten ze vervolgens een reclame horen. Op deze manier verdienen de fraudeurs geld en moet jij geld betalen. Bel dus nooit zo maar een nummer uit het buitenland terug.

Wat kun je doen tegen ongewenste anonieme telefoontjes?

Er zijn meerdere manieren waardoor je kunt voorkomen dat je ongewenste anonieme telefoontjes krijgt. Om te beginnen is het natuurlijk erg belangrijk om na te denken over aan wie je allemaal te telefoonnummer geeft. In de kroeg of online ben je makkelijker geneigd om je telefoonnummer te geven, maar denk goed na voor je dit doet. Aan hoe meer mensen en bedrijven je je nummer geeft, hoe groter de kans is dat je anoniem gebeld zal worden. Denk hierbij ook aan prijsvragen of sites waar je alleen kunt winnen als je je telefoonnummer invult. Bedenk voordat je dit doet goed of je dit wel wil. Als je je nummer geeft, is de kans namelijk erg groot dat je gebeld zal worden. Er is een speciaal register waar je je kunt inschrijven als je veel last hebt van bedrijven die je bellen voor commerciële doeleinden. Dit register heet ‘Bel-me-niet-register’. Dit register is een lijst van mensen die niet door telefonische verkopers gebeld willen worden. Er is landelijk afgesproken dat wanneer je op deze lijst staat, je niet gebeld mag worden door bedrijven. Echter, er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Bedrijven mogen wel de mensen bellen die ‘daar zelf om vragen’. Dit houdt in dat je gebeld mag worden als je bij een bedrijf klant bent of daar een klant geweest bent. Dit is meestal opgenomen in de algemene voorwaarden. Lees deze dus goed door voordat je zo maar iets accepteert. Er bestaan tegenwoordig ook bepaalde apps die anonieme oproepen kunnen blokkeren. Het nadeel van zulke apps is dat ze geen selectie kunnen maken tussen gewenste en ongewenste anonieme telefoontjes. Dit kan in sommige situaties nogal onhandig zijn. In een situatie waarin je lastig gevallen wordt door één specifiek iemand die gebruik maakt van een anoniem nummer, kun je de hulp inroepen van je provider. Anonieme nummers kun je namelijk niet blokkeren. Je provider kan je helpen met verdere stappen. Als je echt heel veel last hebt van anonieme telefoontjes, kun je als laatste redmiddel kiezen voor het aanvragen van een nieuw telefoonnummer. Je zult dan wel bereikbaar blijven, maar je zult niet meer doelgericht lastig gevallen worden.

https://www.anoniembellen.nl/