Ace Magazine
Image default
Mode en Kleding

Kan goud verkleuren? Dit zijn de meest waarschijnlijke redenen

Kan goud verkleuren? Het antwoord is ja. De meest waarschijnlijke redenen voor het verkleuren van goud zijn metaal slijtage, laagwaardige beplating en corrosie. Harde metalen uit andere sieraden of cosmetica kunnen de kleur van goud veranderen; de beplating zelf kan verkleuren, vooral tot geel, omdat veel platen zijn gemaakt van rhodium in plaats van palladium, dat beter bestand is tegen verkleuring. Ten slotte, hoewel goud zelf nooit corrodeert, doen de andere legeringen gemengd met goud, in het bijzonder zilver, dat wel, en deze dof worden kan verschijnen als een verkleuring van het goud zelf.

Het verkleuren van goud door metaalslijtage 

De make-up of cosmetica die je draagt, kan verkleuring veroorzaken in gouden sieraden. Veel cosmetica hebben harde metalen die het zachtere goud kunnen snijden. Je weet dat je een cosmetica draagt ​​met metalen die harder zijn dan goud, omdat er een donkere vlek zal verschijnen waar de sieraden zich in de buurt van de cosmetische toepassing op de huid bevinden. De vlek verschijnt omdat het harde metaal in de cosmetica is afgescheiden door contact met goud, waardoor een donkere, poederachtige substantie ontstaat die door de huid wordt opgenomen. Om dit probleem op te lossen, wissel je van cosmetica of breng je je make-up aan zonder de sieraden. Was vervolgens het gebied van de huid waar de sieraden komen.

Het verkleuren van goud door laagwaardige beplating

De meeste gouden ringen worden verkocht met een gerhodineerd oppervlak, volgens David Vinson van Metal Arts Specialties. Deze platen zijn ongeveer 0,25 tot 0,5 micron dik, soms dunner. Ter vergelijking: een mensenhaar is 100 tot 125 micron. Hoewel rhodium erg hard, reflecterend en mooi is, is het ook poreus. Dus na verloop van tijd kunnen deeltjes tussen de rhodiumlaag ziften en de goudlegering aantasten of eenvoudig vast komen te zitten in de plaat zelf, waardoor verkleuring ontstaat. Bekleed de gouden sieraden opnieuw met rhodium en je zult het probleem jaar na jaar opnieuw tegenkomen. Laat in plaats daarvan bij een juwelier de ring in een laag platina leggen en dan in rhodium. Het kost ongeveer 100 euro, maar je hoeft het vijf tot zeven jaar niet opnieuw te doen, afhankelijk van hoe vaak je de sieraden draagt.

Het verkleuren van goud door corrosie

“Haarlak, parfum, transpiratie, smog en andere chemicaliën kunnen ook verkleuring veroorzaken”, aldus mevrouw Gottrocks Fine Jewelry and Gifts. Hoewel goud zelf niet corrodeert, doen de metalen waarmee het wordt gemengd om een ​​legering te vormen dat wel. Zilver, koper en nikkel zijn allemaal gewone metalen vermengd met goud. Wanneer deze metalen oxideren, zien ze er erg donker uit. Warmte, transpiratie en ander vocht veroorzaken allemaal de verkleuring in deze legeringen. In feite “kan het eigenlijke ontwerp van de sieraden soms een beïnvloedende factor zijn. Brede schachten (het onderste gedeelte van de ring) hebben meer oppervlakte om in contact te komen met schuur- of bijtende stoffen”, aldus mevrouw Gottrocks. De beste remedie is de duurste: zorg voor een niet-poreus plaatmateriaal, zoals platina, dat het goud beschermt. Algemene zorg zal echter helpen bij de verkleuring.

Draag je enkelbandje links of rechts? Kom erachter en lees snel dit artikel! 

http://quickjewels.nl