Ace Magazine
Image default
Financieel

Heb je de opleiding budgetcoach voltooid? Dit maakt jou een goede budgetcoach

Budgetcoaching is een reeks van één-op-één sessies tussen de coach en de cliënt. Het doel van het proces is om de financiële prioriteiten en doelstellingen van de cliënt te identificeren en ervoor te zorgen dat er op één lijn wordt gehandeld om die doelstellingen te bereiken, legt Katie Oelker, een in de VS gevestigde budgetcoach en schrijfster, uit.

Een coachingstraject wordt als succesvol beschouwd wanneer ofwel de cliënt zijn of haar doelen bereikt, ofwel er een verschuiving optreedt van de uitgangssituatie naar de hoofddoelen. Het scala aan mogelijke doelen is vrij breed: we kunnen het hebben over iemand die zijn uitgaven in de gaten wil houden en meer wil sparen, iemand die een strategie wil opzetten om zijn schulden af te lossen, of beleggers die een mooie portefeuille willen opbouwen en gemotiveerd willen blijven om er goed voor te zorgen. 

Budgetcoaching mag niet worden verward met financieel advies, wat betekent dat een coach je geen directe instructies geeft met betrekking tot jouw doelstellingen, noch specifiek financieel advies. De taak van een coach is om inzicht te geven in jouw uitgangssituatie, je te helpen met je toekomstige financiële doelen visualiseren en jou tijdens het hele proces gefocust en verantwoordelijk te houden. Een budgetcoach helpt cliënten meestal bij het dagelijkse geldbeheer, budgetteren, sparen en het aflossen van schulden, voegt Oelker toe.

Wil je graag aan de slag als budgetcoach? Volg eerst de Opleiding budgetcoach

Wanneer ben je een goede budgetcoach? 

De belangrijkste taak van een goede budgetcoach is om ervoor te zorgen dat de cliënt wordt gehoord, gemotiveerd en goed wordt geïnformeerd over de mogelijke acties die kunnen worden ondernomen om hun doelen te bereiken. Het is even belangrijk voor de coach om de vooruitgang van de klant te volgen en hem voortdurend verantwoordelijk te houden – zoals een personal trainer in de sportschool. Met een goede coach aan je zijde, kun je jouw doelen bereiken met minder verspilde moeite.

Een professionele coach moet empathisch, stimulerend, creatief en goed voorbereid zijn. Erkende en succesvolle coaches werken met een toolkit van coachingsvragen, die de kern vormen van hun coachingsmethodes. Deze goed doordachte vragen helpen cliënten hun perspectief te veranderen bij het beoordelen van een bepaalde situatie.

Volgens Oelker is een budgetcoach iemand die je kunt vertrouwen en iemand die de tijd neemt om jouw en je financiële situatie te leren kennen. Samenwerken met een budgetcoach om je doelen te bereiken vergt toewijding en inspanning van beide kanten.

Officieel hoeven budgetcoaches geen certificaten of financiële licenties te hebben om een coachpraktijk te mogen voeren. Het is echter ongetwijfeld overtuigender en veiliger vanuit het oogpunt van de klant als de coach kwalificaties heeft op het gebied van coaching of financiën. Bij voorkeur beide.

Wil je weten wat er nog meer bij dit vak komt kijken? Lees hier alles over werk van een budgetcoach.

http://financielezorg.hoffelijk.nl

Gerelateerde artikelen

Bitcoin Cash raakt eindelijk de $1,5K

Snel legaal geld verdienen in 2021

Waar moet je je bitcoins investeren