Ace Magazine
Image default
Gezondheid

Last van een hamerteen?

Hamerteen?

Duizenden mensen in Nederland worden jaarlijks geconfronteerd met de medische aandoening: hamerteen. Gelukkig is deze aandoening niet erg gevaarlijk voor de gezondheid en is erg goed te verhelpen met de stand van de medische wereld deze dagen.

Wat is nu precies een hamerteen?

Een hamerteen is een aandoening waardoor één of meerdere tenen in een opgetrokken geforceerde houding komen te staan. De buitenste tenen kunnen buiten beschouwing gelaten worden omdat het bij de kleine en grote teen eigenlijk nooit voorkomt. De hamerteen betekent letterlijk dat de pezen van de teen zijn gespannen waardoor de spier de teen omhoog tilt als het ware. De hamerteen zorgt ervoor dat het leven wat minder comfortabel wordt en brengt vele ongemakken met zich mee.

Het dragen van schoenen kan erg pijnlijk zijn omdat de teen opgetrokken tegen de voet aan staat. Vóór vrouwelijke patiënten is het dragen van hakken een erg pijnlijke aangelegenheid.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaken liggen erg uiteen en kunnen aan ontzettend veel dingen liggen. Wat we voornamelijk horen is dat het dragen van een verkeerde schoen op lange termijn ervoor kan zorgen dat de teen een geforceerde stand gaat aannemen die vervolgens blijft staan.

Overigens is het ook mogelijk dat er geen duidelijk oorzaak te wijten is aan een hamerteen. Het is echter wel belangrijk om de oorzaak te vinden om te achterhalen of de patiënt in het vervolg zijn of haar gedrag kan aanpassen om hetzelfde ongemak in de toekomst te voorkomen.

Behandeling hamerteen

Een hamerteen is een aandoening die niet vanzelf overgaat en zal dus behandelt moeten worden door en echte arts. In de meeste gevallen is dit de huisarts en in sommige gevallen een dokter in een ziekenhuis.

De uitvoerende arts heeft twee verschillende methodes. Er kan allereerst gekozen worden voor een lichte ingreep namelijk zonder operatie. Dit heeft ook wel conservatieve therapie. In dit geval zal de patiënt een speciale zool krijgen die in de schoen gelegd moet worden. De zool zorgt ervoor dat de houding van de patiënt in positief opzicht veranderd wordt. Dit wordt een aantal weken in de gaten gehouden om te kijken of het werkt en zo niet dan kan er gekozen worden voor het tweede alternatief.

De tweede optie voor een hamerteen behandeling is relatief zwaar in vergelijking tot de eerste namelijk: een kleine operatieve ingreep. Dit zal uitsluitend uitgevoerd worden door de arts in het ziekenhuis. Tijdens de operatie wordt er een kleine snee gemaakt in de huid zodat de arts bij de hamerteen kan komen. In veel gevallen wordt de teen opzettelijk gebroken zodat de pezen weer in een ontspannen situatie terechtkomen. Ná de operatie is het van belang om de eerste periode van ongeveer zes weken erg rustig aan te doen omdat de teen immers gebroken is. Hierna zal de arts opnieuw evalueren of de operatie van de hamerteen het gewenste effect heeft gehad.

Mocht je dus last hebben van een hamerteen, aarzel dan niet en neem contact op met een huisarts. Voor meer informatie bezoek de website.

http://hamerteen.info