Ace Magazine
Image default
Gezondheid

Hoe leververvetting te voorkomen en te behandelen

Leververvetting is een aandoening waarbij de lever te veel vet heeft opgehoopt. Dit kan onder meer worden veroorzaakt door alcoholmisbruik, overgewicht, diabetes type 2 en een hoog cholesterolgehalte. Als het niet wordt behandeld, kan leververvetting ernstig worden en zelfs blijvende schade aan uw lever veroorzaken. Het is belangrijk dat u de risico’s kent en weet hoe u leververvetting kunt voorkomen en behandelen als de diagnose eenmaal is gesteld. Lees verder voor meer informatie en advies over het voorkomen, opsporen en behandelen van leververvetting.

 

 

Wat zijn de symptomen van leververvetting?

Er zijn geen specifieke symptomen voor de vroege stadia van leververvetting. Daardoor weten de meeste mensen niet eens dat ze de aandoening hebben. Als de aandoening echter onbehandeld blijft, kunt u last krijgen van vermoeidheid, geelzucht en gewichtstoename. Als u alcoholist bent, kunt u merken dat u vaker black-outs krijgt. Na verloop van tijd kan leververvetting permanente leverschade veroorzaken en leiden tot leverfalen. In zeldzame gevallen kan leververvetting ook levensbedreigende complicaties veroorzaken.

 

Hoe voorkomt u leververvetting?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw risico op het ontwikkelen van leververvetting te verminderen. Ten eerste moet u alcohol vermijden als u het risico loopt deze aandoening te ontwikkelen. Als u afhankelijk bent van alcohol, zijn er een aantal alcoholafkickprogramma’s die kunnen helpen. U moet ook proberen een gezond gewicht te behouden. Als u te zwaar bent, loopt u een groter risico op het ontwikkelen van leververvetting. Blijf bovendien weg van voedsel dat veel transvetten en verzadigde vetten bevat. Deze kunnen uw risico op het ontwikkelen van leververvetting vergroten.

 

Hoe kunt u leververvetting opsporen?

Er zijn een paar verschillende manieren om leververvetting op te sporen. Uw arts zal een bloedtest uitvoeren om uw leverfunctie te meten. Als uw lever ontstoken is, krijgt u waarschijnlijk een hoger dan normale score op dit bloedonderzoek. Als bij u leververvetting is vastgesteld, kan uw arts ook een echografie van de lever aanbevelen. De echo kan worden gebruikt om de grootte en de conditie van uw lever in beeld te brengen. Omdat leververvetting vaak gepaard gaat met overtollig buikvet, kan u ook worden aangeraden een CT-scan of een röntgenfoto van de buik te laten maken om uw lichaamssamenstelling te meten.

 

Uw dieet temmen om leververvetting te behandelen

Als bij u leververvetting is vastgesteld, moet u proberen uw dieet zo gezond mogelijk te houden. Ten eerste moet u uw consumptie van dierlijke vetten verminderen. Dit kunt u doen door vetrijke zuivelproducten te vervangen door magere melk en magere kazen. U moet ook minder rood vlees en verwerkt vlees eten. Ten tweede moet u uw inname van vezels verhogen. U kunt dit doen door meer granen, fruit en groenten te eten. Ten derde moet u de inname van suiker verminderen. Dit kunt u doen door suikerhoudende dranken en desserts te vermijden.

 

Conclusie

Leververvetting is een ernstige aandoening die door verschillende factoren kan worden veroorzaakt. Het is belangrijk dat u de risico’s kent en weet hoe u leververvetting kunt voorkomen en behandelen als de diagnose eenmaal is gesteld. Het is belangrijk uw lever gezond te houden door een evenwichtig dieet met weinig dierlijke vetten en veel vezels.

https://www.dietistmandybreure.nl