Ace Magazine
Image default
Financieel

Beleggen leer je door te oefenen

Beleggen leer je door te oefenen

Als je wilt leren beleggen, is het eerste wat je moet doen veel lezen. Als je een goede belegger wilt worden, zal je immers moeten weten waarin je belegt. Begin dan ook met je te verdiepen in één soort belegging. Als je voldoende ingelezen bent, kun je gaan oefenen met beleggen. De snelste manier om het te leren is namelijk door het te doen.

 

Lees je goed in

Kies dus om te beginnen één soort belegging. Denk daarbij aan bijvoorbeeld wisselkoersen, vastgoed of aandelen van bedrijven die jou aanspreken. Het is slim om iets te kiezen waar je feeling mee hebt. Dat maakt je betrokkenheid groter en je zult het beleggen sneller onder de knie krijgen als je begrijpt waar je mee bezig bent. Dat bereik je eerder als je het product begrijpt waarin je belegt. Zorg dat je alle informatie over het product waarin je gaat beleggen tot je neemt.

 

Volg het nieuws

Door ook het nieuws over ‘jouw product’ nauwlettend te volgen, blijf je voortdurend op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen. Is bijvoorbeeld een bedrijf dat dit product maakt op een positieve manier in het nieuws, dan is de kans groot dat je aandelen in waarde zullen stijgen. Dat kan een gunstig moment zijn om snel nog wat bij te kopen, om ze vervolgens na korte tijd al weer met winst te verkopen.

 

Neem een oefen-account

Beleggen in aandelen doe je altijd via een broker. Een broker bemiddelt tussen jou en de markt. Er zijn tegenwoordig veel online brokers waar je eenvoudig en goedkoop je aandelenpakket kunt beheren. Bij veel van deze brokers kun je beginnen met een zogenaamde oefen-account. Op zo’n account kun je direct beginnen met beleggen, maar niet met echt geld. Zo kun je op je gemak cursus leren beleggen, zonder risico’s te lopen.