Ace Magazine
Image default
Financieel

Aandelen in internetbedrijven

Internetbedrijven vieren hoogtij. Erg interessant voor beleggers. Maar wat houdt beleggen in internetbedrijven nu precies in? Welke fases komen hierbij kijken?

 

Drie fases

Er zijn drie fases te onderscheiden bij de opkomst van het internet van dingen. Eerst worden allerlei zaken met elkaar verbonden. Van huizen, auto’s en medische apparatuur tot artikelen in winkels. Vervolgens ontstaat er meer en meer informatie die geanalyseerd gaat worden. In de derde fase runnen bedrijven hun zaak op basis van deze gegevens. Er komt een tijd dat wanneer je in een winkel iets te lang bij een bepaald rek staat te twijfelen, je een tweet krijgt met een betere aanbieding. Een camera heeft je bewegingen geanalyseerd en een sensor heeft je bonuskaart gezien.

 

Beveiliging

Het beveiligingssysteem van de winkel weet welke artikelen je in je handen hebt gehad. Big Brother, maar dan met een winstoogmerk. Je kunt het eng vinden, maar er ook van profiteren. Domotica lijkt op de korte termijn de meest veelbelovende groeikansen te bieden. Op dit moment is de penetratiegraad nog laag, en veel mensen hebben nog het idee dat ze het niet echt nodig hebben. Het is een beetje zoals mensen tegen een smartphone aankeken in 2008. Wat had je daar nu aan? Tot de opkomst van social media, een ware ‘killer app’ voor de smartphone. Het aantal toepassingen voor huisautomatisering neemt in hoog tempo toe en daar zit een keer een ‘killer app’ tussen, geloven marktvolgers. Of het nu de verlichting is of de wasmachine die een tweet stuurt als hij klaar is, dat is afwachten.

 

Nasdaq

Technologiebedrijf PTC (Nasdaq code PTC) is het moederbedrijf van ThingWorx, dat zich bezig houdt met de techniek van sensors en het koppelen van verschillende netwerken en databases. PTC heeft een beurswaarde van bijna 4 miljard dollar en doet nu zo’n 15 keer de verwachte jaarwinst over 2016. Daarmee is dit snelgroeiende bedrijf niet eens zo veel duurder dan een gigant als Intel. PTC zal het platform van ThingWorx gebruiken om diensten aan te bieden waarmee bedrijven hun dienstverlening kunnen verbeteren, maar ook voorspellingen kunnen doen over bijvoorbeeld noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden. Daarmee kan de levensduur van apparatuur worden verlengd.

 

Veel winst per aandeel

Sierra Wireless De Canadese maker van telecommunicatieapparatuur Sierra Wireless (ticker SWIR) is ook een belangrijke speler op deze markt. Producten van dit bedrijf zoals AirPrime en AirVantage maken communicatie tussen machines mogelijk en zorgen voor data-analyse. Het aandeel is al vrij lang beursgenoteerd, de koerspiek die het in oktober 2000 bereikte is nog niet uitgenomen. Het bedrijf heeft ups en downs meegemaakt, maar de komende jaren verwachten analisten een zeer sterke groei van de winst per aandeel. Het aandeel Sierra Wireless kost ruim 15 keer de winst 2016, maar heeft een PEG-ratio lager dan 1. De PEG-ratio (Price Earnings to Growth) geeft de verhouding aan tussen de koers-winstverhouding en de verwachte groei. Dat [naakt dat het aandeel op 22 dollar zeker koopwaardig is.