Ace Magazine
Image default
Electronica en Computers

Wetten en regels voor een hoverboard

Het hoverboard mag per definitie niet op de openbare weg. Dus ook niet op de stoep of het fietspad. Dit is met name besloten omdat een hoverboard geen stuur heeft. Bij een segway is dit een ander verhaal. Hoewel het houvast niet kan sturen, mag het toch op de openbare weg.

De boete voor het niet naleven van deze wet is honderdtachtig euro met het risico op inname van je hoverboard. Op een leeg privé parkeerterrein is het wel toegestaan om met een hoverboard te rijden. Zorg dat er niet veel voetgangers bij je in de buurt lopen, deze zijn vaak niet ingesteld op de snelheden van de mini-brommers.

Schade

Winkels als Bart Smit en Intertoys verkopen hoverboards, maar ook online kun je een hoverboard kopen. Het is goed om te weten welke risico’s en verantwoordelijkheden het kopen van de hoverboard met zich meebrengt. Wanneer je met je hoverboard schade aanricht, ben je daar zelf aansprakelijk voor. Je bent niet verzekerd als je met een hoverboard de weg op gaat.

Je kunt de hoverboard niet WA verzekeren zoals andere voertuigen. De kosten zijn voor je eigen rekening als je schade rijd. Je kunt beter een rustige plek opzoeken waar je noch tegen andere voertuigen noch tegen mensen schade kunt rijden.

Probeer ook zeker geen andere trucjes dan met je voeten op een hoverboard. Er zijn genoeg filmpjes te vinden over wat er gebeurd als je onverantwoordelijk met de mini scooter omgaat.

Klachten

De politie heeft al veel klachten ontvangen over hoverboards die over de stoep tussen mensen doorrijden. Hoewel de maximale snelheid van een hoverboard vijftien kilometer per uur is, zijn voetgangers hier niet op ingesteld. Eigenlijk rijd je voor voetgangers te snel en voor fietsers te langzaam.

De alertheid van de politie wordt ook steeds groter, en daarmee ook de kans dat jouw hoverboard in beslag wordt genomen als je op de openbare weg rijd. Spreek daarom af met vrienden op een verlaten parkeerterrein om risico’s op klachten te voorkomen.

Wanneer je echt de limieten van de hoverboard gaat testen, is het aan te raden bescherming te gebruiken. Je kunt denken aan kniebeschermers of een helm.

http://www.smartbalancewheelshop.be