Ace Magazine
Image default
E-Books

Tips voor Kobo e-reader bezitters

Heb je een Kobo e-reader, en ben je op zoek naar een aantal tips over je aanschaf? In dit artikel geven wij je een aantal tips om nog meer uit je Kobo te krigen. Zo heb je nóg meer plezier van je aankoop.

Koop een hoesje

Kobo e-readers hebben over het algemeen niet een heel spannend design. Een manier om hem toch aan je eigen wensen aan te passen, is het kopen van een cover. Deze covers heb je in veel verschillende vormen en kleuren. Een van de makkelijkste opties is een cover kiezen waar je hem inklikt. Deze heb je in verschillende kleuren. Bij Kobohoesje heb je bijvoorbeeld covers in de kleuren blauw, zwart, lichtblauw en roze. Voor iedereen wat wils dus. Daarnaast zijn deze hoesjes ook nog eens goed te betalen.

Bol.com logo verwijderen

Sommige e-readers, gekocht bij Bol.com, worden voorzien van het Bol.com logo. Als je dit niet wilt dan kun je hem zeer makkelijk verwijderen. Ga naar de .kobo map op je Kobo. Vervolgens open je het bestand .affiliate met Kladblok. Hier verander je de affiliate=bol in affiliate=kobo. Sla het bestand dan op en klaar ben je!

E-books lenen uit de bibliotheek

Je kunt tegenwoordig ook boeken lenen bij de bibliotheek en lezen op je e-reader. Deze boeken worden voorzien van DRM (digital rights management) door de bibliotheek. Je hebt dan speciale software nodig om deze boeken op je e-reader te zetten. Vaak kan dit met het programma Adobe Digital Editions. Je maakt dan een Adobe-id aan, installeert het programma en je authoriseert je e-reader met je Adobe-ID. Kijk voor meer informatie op de website van je bibliotheek.

Voeg boeken toe op 3 manieren

Per e-mail: Ten eerste kun je een boek per e-mail naar jezelf sturen. Via de Kobo kun je dan deze bijlage openen. Klik op de Kobo app en druk op ‘boek toevoegen’.

Cloud: Je kunt je boeken ook uploaden naar je Dropbox of Google Drive account. Door in te loggen op je Kobo en het betreffende boek aan te klikken, kun je hem toevoegen op je e-reader.

Mobiele browser: Ook via de mobiele browser kun je direct een boek toevoegen als je de URL hebt van het boek. (een adres op internet) Deze weg kun je gebruiken voor bijvoorbeeld websites als Project Gutenberg en Feedbooks.

Maak je eigen leeservaring

In het tijdperk van de e-reader heb je de mogelijkheid om je eigen lettertype en lettergrootte te bepalen. Nooit meer last van kleine onleesbare letters dus. Standaard zijn de Kobo’s voorzien van 10 verschillende lettertypen. Maar je kunt ook eigen lettertypen importeren op je Kobo. Je maakt dan een map met de naam ‘fonts’ op je Kobo. Daarin zet je je lettertypen. Als je je Kobo afkoppelt zal hij automatisch de lettertypen installeren. Naast het lettertype kun je ook de ruimte tussen te woorden en de regels instellen. Verder kun je ook de uitlijning instellen: links, of over de volle breedte van het scherm.

Firmware update

Kobo geeft regelmatig updates uit voor hun e-readers. Niet alleen de nieuwe modellen worden geüpdatet, maar ook de oudere modellen worden voorzien van de noodzakelijke updates. De updates gaan zelfs terug naar modellen die al 5 of 6 jaar geleden uitgegeven zijn. Om hem te updaten, druk je op ‘sync’. Je moet wel verbonden zijn met Wi-Fi.