Stappenplan toernooi organiseren: van werving tot medailles bestellen

Stappenplan toernooi organiseren: van werving tot medailles bestellen

  • september 18, 2020
  • 0 comments

Het organiseren van een sporttoernooi is ontzettend leuk om te doen. Maar het is wel prettig om te weten waar je moet beginnen en welke stappen je moet doorlopen om een succesvol evenement weg te zetten. In dit artikel vind je daarom een overzichtelijk stappenplan met daarin de belangrijkste punten waar jouw toernooi aan moet voldoen voor een succesvol evenement.

Stap 1: promotie van je evenement

Voordat er ook maar een speler op het veld staat, heb jij je handen al vol aan het regelen van de locatie en de horeca, medailles bestellen en het regelen van vrijwilligers of personeel. En dan moet je nog zorgen dat er daadwerkelijk mensen op je toernooi afkomen. En daarom promoot je je evenement in de weken of maanden ervoor. Dat kan online, via advertenties in de krant of in sportbladen, of via ouderwetse, maar vaak bijzonder effectieve, mond-tot-mond reclame.

Stap 2: administratie van de deelnemers

Wanneer je reacties krijgt op je promotieactie dan moet je deze natuurlijk goed verwerken zodat je weet hoeveel inschrijvingen je hebt en wat de kenmerken van die mensen zijn. Daarvoor heb je dus een duidelijk inschrijfformulier nodig. zo krijg je een indruk van de leeftijd, het geslacht en het niveau van de deelnemers. Die heb je nodig om teams te kunnen maken. Bovendien heb je de inschrijfformulieren nodig om wedstrijdnummers toe te kunnen kennen.

Stap 3: aanschaffen van materialen en sportprijzen

Wanneer je weet hoe groot je evenement gaat worden omdat je genoeg inschrijvingen hebt, kun je beginnen met het inkopen van materialen en sportprijzen.

Veel verenigingen of andere organisatoren van sportwedstrijden hebben zelf al behoorlijk wat materialen liggen. Dat ligt wel even anders wanneer je bijvoorbeeld vanuit je onderneming een bedrijventoernooi organiseert. Kijk goed of je officiële wedstrijdmaterialen zoals ballen, netten of veiligheidsmaterialen nodig hebt.

Voor sportprijzen kun je terecht bij een officiële leverancier. Hier kun je online medailles bestellen of talloze andere prijzen. Vaak kun je een gepersonaliseerde medaille kopen met daarin een logo, naam en/of persoonlijke boodschap, die je ook weer online in kunt geven. Kies voor een leverancier die zelf produceert, dan ben je vaak een stuk goedkoper uit.

Stap 4: begin op tijd met de voorbereidingen van volgend jaar!

Heb je nu zojuist je eerste succesvolle toernooi opgezet? Oh jazeker! Nu is het tijd om door te pakken! Maak een lijst van de onderdelen die nog niet vlekkeloos verliepen en maak aantekening van dingen die wel goed gingen maar waar je in eerste instantie nog niet aan had gedacht. Zo verzeker je jezelf ervan dat je volgend jaar een nog mooiere dag neerzet voor je atleten.