Ace Magazine
Image default
Boeken en Tijdschriften

Geplooide gordijnen opmeten, hoe doe je dat?

Je kent het misschien wel. Je wilt geplooide gordijnenkopen maar je weet niet exact welke lengte en breedte het beste past. Om te voorkomen dat de gordijnen niet passen is het verstandig om het van tevoren op te meten. Er zijn verschillende manieren om op te meten welke lente en breedte je nodig hebt voor bijvoorbeeld het raam in je woonkamer. Hierbij worden vaak fouten gemaakt. In deze blog lees je hoe je het beste geplooide gordijnen op kunt meten. 

Tips voor de voorbereiding 

  • Gebruik goed materiaal, een metalen rolmaat of een vaste meetlat om in 1 x te kunnen meten. Nog beter; gebruik een digitaal meetapparaat. 

  • Meet meerdere keren, zo kun je je niet vergissen bij het aflezen van de maat. 

  • Houd rekening met vensterbanken, raamhendels en verwarmingsbuizen. Het is belangrijk dat de gordijnen vrij hangen. 

  • Ligt er nog geen vloer? Houd dan rekening met de dikte van de nieuwe vloer en evt. een ondervloer. 

Hang bij voorkeur eerst de railaan het plafond of aan de muur op voordat je gaat meten. Als de rail aan de muur komt, kijk dan welke wandsteun je nodig hebt in verband met radiatoren en verwarmingsbuizen. Houdt voor de breedte van de rail 20 cm aan beide zijden van het raam aan. Als de rail de volledige breedte van de muur moet bedekken, meet dan de volledige muur en haal hier 2 cm af. 

Hoe meet je de breedte van het gordijn? 

Dit is de railbreedte +5 cm voor een stuk en voor een stel is dat de railbreedte +10 cm.  Zo voorkom je dat het gordijn gaat kieren, omdat het altijd iets terugveert. 

Hoe meet je de hoogte van het gordijn? 

  • Hangt er nog geen rail? Meet dan de afstand van plafond tot vloer op 3 plaatsen: links, midden en rechts. Haal van de kleinste maat 1,5 cm af. 
  • Hangt de rails aan de muur met een wandsteun: meet op 3 plaatsen: links, midden en rechts van de bovenkant rail tot vloer en haal van de kleinste maat 1,5 cm af. 

  • Hang je eerst de rail op of heb je al een bestaande rail hangen? Meet dan van bovenkant rail tot vloer en haal hier 1,5 cm af 

Gordijnen op maat laten maken  

Het kan natuurlijk ook zo zijn dan je geen gangbare maat nodig hebt. In dat geval is het bij veel winkels mogelijk om gordijnen op maatte laten maken. Tegenwoordig is het op maat laten maken van gordijnen vrij eenvoudig. Bij online winkels voor gordijnen vind je vaak de prijs per strekkende meter voor gordijnstoffen. Deze prijs is meestal all-inclusive. Dit houdt in dat alles wat nodig is voor het op maat maken van jouw gordijn bij de prijs in zit. Hierbij kan je denken aan stof, garen en haken of ringen. Eventuele gewichtjes en een verzwaringskoord horen hier ook bij. Dit maakt het kopen van een gordijn op maat duidelijker en eenvoudiger. 

Gerelateerde artikelen

Een Nieuw Boek Kiezen

Brochure drukken

Boeken van Karin Slaughter