Bespaar om kosten door uit voorzorg te besparen op het spoelen van je automaat

Bespaar om kosten door uit voorzorg te besparen op het spoelen van je automaat

  • april 30, 2021
  • 0 comments

Wees er op tijd bij met uw automaat spoelen en bespaar op hoge kosten. De automatische schakelingen in een automaat hebben specifieke olie nodig. Bij onderhoud ziet u vaak dat er een nieuw filter wordt geplaatst en dat de motorolie wordt vervangen, maar wat vaak vergeten wordt, is het toevoegen van olie aan de versnellingsbak. Dit komt door kostbare gereedschappen die hiervoor nodig zijn. Deze zijn bij veel bedrijven niet aanwezig. 

Risico’s 

Het risico van te weinig of geen onderhoud doen aan de automatische versnellingsbak is dat de oliekanalen verstopt raken door vervuiling van de automaat. Dan slippen de stuurunits dicht en gaan de lamellen vervuilen. Ook wordt de werking van de smeerolie minder. 

Hoe kun je merken dat de versnellingsbak vervuild is?

Als u merkt dat uw auto begint te stotteren dan kan dit een indicatie zijn dat de automatische versnellingsbak vervuild is. Het allergrootste voordeel van de spoelen is dat als u de bak spoelt, de bak veel langer meegaat en u dus hoge kosten voorkomt. 

Hoe gaat het spoelen van de automatische versnellingsbak?

Als eerst wordt er een proefrit gemaakt. Zo kunnen de monteurs precies inschatten hoe erg de schade is, oftewel of er nog gespoeld kan worden, of dat er sprake is van een defect. Daarnaast wordt met de proefrit de bakolie op temperatuur gebracht, wat voordelig is voor het spoelen. 

Hierna wordt een spoelapparaat aangesloten op de brug. In de reinigingscyclus wordt een snel werkende reinigingsvloeistof toegevoegd, waarna de auto wordt gestart. De spoelmachine zorgt ervoor dat de oude olie met het reinigingsmiddel door een hiervoor bestemd filter geperst wordt. De aangekoekte sludge die voor verontreiniging zorgt, wordt met behulp van het reinigingsmiddel losgeweekt. 

Doordat er voortdurend wordt geschakeld, worden alle onderdelen van de automatische versnellingsbak gereinigd. Daarna wordt met behulp van de spoelmachine de spoelbak gevuld met voorgeschreven olie en een speciaal additief. Als de spoelmachine is afgekoppeld, wordt er gekeken naar de instellingen van de automaatbak en wordt er zo nodig gereset.