Ace Magazine
Image default
Bedrijven

5 Tips voor een perfect ingericht kantoor

Is jouw kantoor ontworpen om perfect in te werken? Dat klinkt misschien als een vreemde vraag. Maar jouw bedrijf is continu in beweging en jouw kantoor daardoor waarschijnlijk ook. Dus als je bedrijf de laatste tijd een aanzienlijke verandering heeft ondergaan, bedenk dan dat jouw kantoor zich daar wellicht aan moet aanpassen om up-to-date te blijven!

 

De beste manier om dit te weten is door het te evalueren. Hoe gebruik jij de kantoorruimte. Wat werkt daarin uitstekend? En wat niet? Om het ideale kantoor in te richten moet je op het comfort en de bruikbaarheid focussen. Rekening houdend met de indeling, het licht, de meubels, het wegwerken rommel en handige accessoires. Hier zijn onze tips voor het creëren van een fantastische werkruimte!

Optimaal communiceren is een topprioriteit

 

Houd er bij de indeling van een kantoor goed rekening mee hoe de medewerkers met elkaar zullen communiceren. Zorg ervoor dat de medewerkers die nauw met elkaar samenwerken zich in hetzelfde deel van je kantoor bevinden.

 

Het hebben van een open kantoorruimte stimuleert medewerkers optimaal om te communiceren, ideeën uit te wisselen en samen te werken. Gebrek aan privacy en rust zijn echter twee van de grootste issues van open kantoor ontwerpen.

 

Streef daarom naar zowel privé- als gemeenschappelijke ruimtes. Plus creëer fijne plekken om uit te rusten en pauzes te nemen. Zodat het personeel daarna met een prettig gevoel en hernieuwde energie weer aan het werk kan. Deze ontspanningsruimtes zijn ook ideale plekken om bijeenkomsten te houden, zodat de medewerkers informeel ideeën kunnen uitwisselen.

Zorg voor voldoende licht en ruimte

 

Ontvangt jouw kantoor voldoende licht en is er ook voldoende ruimte voor iedereen om er comfortabel hun werk te doen? Mensen brengen immers een groot deel van hun leven op het werk door. Dus helpt het enorm als dit een prettige werkomgeving is. Voldoende licht vermindert bovendien het risico op vermoeide ogen en hoofdpijn. Als jouw kantoor niet over veel natuurlijk licht beschikt, overweeg dan het juiste type verlichting om het kantoor minder donker te laten lijken.

Rommel is een kleine vijand

 

Een opgeruimd kantoor zorgt ervoor dat mensen zich kalm, georganiseerd en creatief voelen. Moedig werknemers daarom aan om niet achter hun bureau te eten. Want dat kan helpen om rommel te verminderen en ervoor te zorgen dat iedereen een welverdiende pauze krijgt.

 

Door verstandig de te gebruiken kantoormeubels uit te kiezen zorg je ervoor dat er voldoende opbergruimte is. Zo kun je het kantoor beter georganiseerd houden. En als er een trap in de kantoorruimte aanwezig is, zorg er dan voor dat die er perfect uit komt te zien. Zelf de trap renoveren en bekleden? Dat kan simpel met DIY overzettreden. En gebruik die traptreden dan ook zeker niet als tijdelijke opbergruimte.

Beknibbel niet op de kantoormeubels

 

Veel bedrijven hebben een beperkt budget. Het is daardoor verleidelijk waar mogelijk geld proberen te besparen. Doe dit echter niet op de kantoormeubels. Want goedkoop kantoormeubilair gaat niet lang mee als het elke dag weer flink door het personeel wordt gebruikt. Een oncomfortabele bureaustoel kan bovendien ongemakkelijk zijn en zelfs rugklachten bij het personeel veroorzaken. Wat automatisch tot meer ziekteverzuim kan leiden.

 

Veel kantoren zijn daarnaast ook van een eigen bureau afgestapt. In plaats daarvan kiezen zij voor ‘activity based werken’. Dit is handiger als veel werknemers flexibel op meerdere locaties werken. Of gedeeltelijk thuiswerken.

Maak het kantoor persoonlijk

 

Door medewerkers hun favoriete mokken, familiefoto’s of andere persoonlijke spullen mee te laten nemen. Zullen zij zich meer op het werk thuis voelen. Wat de productiviteit ten goede komt. Een beetje groen kan een kantoor ook warmer en uitnodigender maken.

 

Het is belangrijk dat waar je werkt een afspiegeling is van wat je als bedrijf doet. Door het bedrijfslogo op items in het kantoor te plaatsen, of door de ruimte met de bedrijfskleuren te decoreren. Kun je ervoor zorgen dat de werkplekken als een integraal onderdeel van het kantoor aanvoelt.

 

Je zou het inrichten van een perfect kantoor uiteindelijk strategisch willen benaderen. Het imiteren van de nieuwste trends zal immers niet altijd de resultaten opleveren die jouw bedrijf wenst. Maar door de juiste vragen te stellen en naar de reacties van medewerkers te luisteren, zal dat wel zo zijn!