Ace Magazine
Image default
Beauty en verzorging

Wat is het effect van microplastic?

Er wordt tegenwoordig bijzonder veel gezegd en geschreven over microplastic. Heel wat mensen stellen zich dan ook de vraag wat microplastic nu werkelijk is. Een nog betere en bovendien ook nog vaker gestelde vraag is hoe we er als mensen mee in aanraking komen. In het merendeel van de gevallen gaat het om kleine stukjes plastic die zo klein zijn dat ze niet of nauwelijks met het blote oog waargenomen kunnen worden. Er bestaat zelfs zoiets als nanoplastics. Deze kunnen zelfs met een microscoop nauwelijks worden waargenomen, maar ze zijn er wel. Micro- en nanoplastic bestaat door het uit elkaar vallen van plastic in (zeer) kleine stukjes. Ook het slijten van kledingstukken of autobanden kan hier echter voor verantwoordelijk zijn. Zou je graag meer willen ontdekken over microplastic en het effect dat ze uitoefent op mens en milieu? Lees dan snel verder!

Waar is microplastic allemaal in aanwezig?

We kunnen als mensen op tal van verschillende manieren in aanraking komen met microplastic. Enkele voorbeelden daarvan hebben we reeds in de inleiding van dit artikel beschreven. Dat is echter nog lang niet alles. Wist je bovendien dat er in bepaalde gevallen bewust voor wordt gekozen om gebruik te maken van microplastic? Het gaat bijvoorbeeld om schoonheidsproducten. Deze producten bevatten vaak dergelijke superkleine stukjes plastic omwille van het reinigende en scrubbende effect waarover ze beschikt. Enkele producten waar je microplastic dan ook in aan kan treffen zijn bijvoorbeeld degene die we hieronder op een rijtje hebben gezet:

Tandpasta;

Shampoo;

Allerlei scrubs;

Make-up;

Op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van één of meerdere van deze bovenstaande producten is het dan ook mogelijk dat de aanwezige microplastics in de het milieu terechtkomen. Dit gebeurt uiteraard via de afvoerput. Bedenk jezelf maar eens hoeveel mensen er elke dag opnieuw overal ter wereld gebruikmaken van de bovenstaande (en nog vele andere) producten. Op deze manier wordt het wellicht meteen duidelijk welk groot probleem microplastic nu al vormt.

Het niet vergankelijke effect van plastic

Eén van de vele redenen waarom er wordt gezocht naar milieuvriendelijke alternatieven voor plastic heeft betrekking tot het feit dat dit materiaal over een niet vergankelijke eigenschap beschikt. Dit betekent dat plastic dat zich in onze natuur bevindt niet vergaat. Wat er wel gebeurt is dat ze wordt afgebroken tot er steeds kleinere delen ontstaan. Dit is het gevolg van de invloed die niet alleen onze zon, maar ook zuurstof en wrijving hebben op het plastic. Het wordt dus steeds kleiner, maar het blijft wel gewoon aanwezig in onze natuur.

Éénmaal aanwezig gaat microplastic niet meer weg

Wanneer microplastic deel uitmaakt van de natuur, gaat ze niet meer weg. Op dit moment wordt er al veel onderzoek gedaan naar de exacte effecten waar microplastics over beschikken in de natuur. Wat inmiddels zeker is, is dat deze plastic deeltjes bijzonder nadelige gevolgen hebben voor de organismen die zich in onze oceanen bevinden. Datzelfde geldt overigens even goed voor organismen in onze plassen, meren en zeeën. Om een volledig beeld te kunnen krijgen van de impact van microplastic op mens en milieu zullen er echter in de aankomende jaren nog heel wat extra onderzoeken moeten worden uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Zijn dit ook jouw Make Up trends voor 2017?

Zal een vaccin ons, ons oude leven teruggeven?

Tips voor huidverzorging