Ace Magazine
Image default
Zorg

Whiplash of nekklachten behandelen

Een Whiplash behandelen

Eén van de meest voorkomende klacht nadat iemand betrokken is geweest bij een auto ongeluk is de bekende whiplash letsel. Vaak is een whiplash een vage omschrijving , waarvan de term veel bekender is. Slachtoffers gebruiken en misbruiken de term nogal vaak en dat is misschien ook de reden waarom het zo’n bekende term is geworden. Maar wat is nu precies een whiplash en wanneer kun je spreken van een echte whiplash? We leggen het uit. Een whiplash is de benaming voor een nekletsel, waarbij het hoofd een plotselinge beweging heeft moeten ondergaan naar voren, achteren of naar zijwaarts. Doordat deze plotselinge beweging zenuwen en spieren kort, maar zeer intensief op spanning zet, raken deze overbelast. De plotseling, onaangekondigde en niet aangestuurde beweging vanuit je eigen lichaam, maakt het een zeer lastige letsel om te behandelen. In iedere nek zitten namelijk 7 wervels, 22 paar spieren en 38 gewrichten. Het mag duidelijk zijn dat het een complex geheel is van spieren, pezen en gewrichten. Een plotselinge beweging kan daarom op meerdere onderdelen impact hebben wat vervelende gevolgen kan hebben op lange termijn.

Wat men vergeet: Het gaat verder dan alleen auto ongelukken

Een whiplash, ook wel beter bekend als een cervicaal acceleratie- deceleratie letsel, wordt bij auto ongelukkigen vaak veroorzaakt door een kop-staart botsing. Maar ook ongevallen tijdens het sporten, fietsen of op de motor kunnen een whiplash veroorzaken. De negatieve effecten van een whiplash kunnen zowel direct als vertraagd optreden, dus je kunt er op een later tijdstip pas last van krijgen.

De meest voorkomende klachten van whiplash

Nekklachten zijn de meest voorkomende klachten, gevolgd door ruggklachten en andere lokale klachten. Nekpijn is een veel voorkomende symptoom en zeer typerend voor whiplash. Om te achterhalen of er sprake is van whiplash, dient de volgende lijst af te worden gaan om te achterhalen in hoeverre er sprake is van whiplash. Andere symptomen die kenmerkend zijn, zijn onder andere: – Veranderd hartritme – Klachten bij het slikken – Gevoeligheid voor weersveranderingen – Schommelingen in de lichaamstemperatuur – Cognitieve problemen (schrijven, spraak) – Huidklachten – Labiliteit – Klachten over het kaakgewricht – Overmatige transpiratie – Oogklachten – Hormonale veranderingen – Onzekerheid – Depressie – Afwijkend slaap- en waakpatroon

Nek- en rugklachten behandelen door een chiropractor

De behandeling van een whiplash dient zo snel mogelijk plaats te vinden. Hoe eerder, hoe beter! Hiervoor kunnen slachtoffers terecht bij de chiropractor. De chiropractor kan namelijk helpen met het herstellen van de beweeglijkheid van de nekwervels, zodat de spieren, pezen en dergelijke zo goed mogelijk kunnen herstellen. Hierbij gaan cliënten een traject in voor langere duur totdat volledig of grotendeels alle klachten zijn verholpen. Soms blijven bepaalde klachten ook na een chiropractische behandeling aanwezig, alhoewel dan wel vaak in verminderde mate.

Dr. Dragland erkend gediplomeerd Chiropractor

Slachtoffers met whiplash klachten kunnen terecht bij Dr. Dragland, erkend en gediplomeerd chiropractor met tientallen jaren ervaring. Met zijn vestigingen in Enschede en Alphen a/d Rijn helpt hij kinderen, jongeren en volwassenen om permanent van hun klachten af te komen. Tijdens de eerste afspraak vindt er altijd een medische check plaats, om de huidige toestand van het lichaam goed in kaart te brengen. Wil je ook je nekklachten behandelen of rugklachten laten behandelen? Bezoek dan onze website en maak online een afspraak bij één van onze vestigingen.

https://www.chiroprac-tor.nl