Ace Magazine
Image default
Zorg

Wat is een cilinderafwijking eigenlijk?

Voor mensen die een bril of lenzen dragen is het een begrip die waarschijnlijk wel bekend in de oren klinkt, de cilinderafwijking. In medisch vakjargon wordt het ook wel een astigmatisme genoemd. Maar wat is het nu eigenlijk precies. Laten we je dit even uitleggen. 

Een ovaal oog zorgt voor een afwijking van de cilinder

De cilinderafwijking onstaat wanneer het oog niet perfect rond is maar een beetje ovaalvormig. Hierdoor wordt het licht niet op 1 punt geprojecteerd maar op een lijn. Dit noemt men een cilinderafwijking. Deze afwijking kan worden verholpen worden met een bril, lens of een laserbehandeling. Dit geld overigens voor bijziendheid of verziendheid. Bij verziendheid valt het licht met het brandpunt net achter het netvlies en bij bijzienheid net ervoor. 

Sympotonen van een cilinder afwijking niet altijd even makkelijk te herkennen

Wanneer je last hebt van een cilinderafwijking is dit niet altijd even makkelijk te herkennen. Dit in tegenstelling tot een verziendheid of bijziendheid. Want hier zul je merken dat je beeld bijvoorbeeld wazig beeld hebt of veel hoofdpijn. Dit soort symptonen zijn dus veel duidelijker te herkennen. Hoe zit dit dan met de cilinder afwijking. Tsja, dat is heel makkelijk zelf te herkennen. Dit komt pas naar bij een oogonderzoek bij een arts. Het vertekende beeld zal je in het dagelijks leven moeilijk zelf opvallen. Wat de oorzaken ervan zijn kunnen we je wel vertellen.

Oorzaken van een cilindrische afwijking

Het ovale oog kent eigenlijk twee oorzaken, dit zijn de een afwijking in het hoornvlies en de ooglens. Als er een kromming in het hoornvlies zit, dit is de meest voorkomende vorm van de afwijking  Een tweede oorzaak kan een afwijking van de ooglens zelf zijn maar dit komt echter maar zelden voor,

 Wil je meer weten over cilinderafwijkingen kan dan vooral hier eens.

 

 

https://www.laatjeogenlaseren.nl/oogafwijkingen/cilinderafwijkingen/